21.4 C
Brussel

De marionettenleiding van Vooruit: Rousseau grijpt de macht

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De marionettenleiding van Vooruit is een feit. Wat begon als een zogezegd subtiele en nederige comeback-camgagne voor hun afgedankte ex-voorzitter, eindigde met de socialistische partij als vazal van oppersos Conner Rousseau. Schandalen en oproepen tot geweld beletten hem niet om zijn voorzitter te kortwieken.

Plots duikt een Oost-Vlaams lijstduwer van Vooruit op in het Vlaams-Brabantse Tienen. Hij krijgt ook een prominente rol op de sociale media van zijn socialistische partij, inclusief die van zijn voorzitter. Later doet hij er nog een schepje bovenop, en vervangt de lijstduwer zijn voorzitter in ‘Het conclaaf’, waar partijleiders en de premier aanschuiven.

Hij mag dan wel de laatste plaats op zijn kieslijst gekregen hebben, maar het is een publiek geheim dat oppersos Conner Rousseau opnieuw de plak zwaait bij Vooruit. Zijn marionettenleiding – met vermeend voorzitter Melissa Depraetere op kop – schikt zich ogenschijnlijk naar zijn dictaten.

Dictaten van Rousseau

Dat Rousseau niet vies is van de macht, is al langer geweten. Eerder klaagde Vooruit Limburg al over de “Poetin-toestanden” met de man. “Conner is Vooruit en Vooruit is Conner. Dit maakt dat hij beslist, hij alleen.” Provinciale partijafdelingen werden genadeloos buitenspel gezet. Er moest geluisterd worden naar zijn centrale bestuur.

Ook de rechtsstaat moest buigen voor de matrakkenkoning. Zijn racistische en seksistische uitlatingen, en oproepen tot geweld, moesten de doofpot in. Rousseau en zijn team van dikbetaalde advocaten probeerden met alle mogelijke middelen om het proces-verbaal van zijn wandaden te begraven.

De rechtbank plooide: mediaspelers werden onrechtmatige het zwijgen opgelegd. En ook het parket ging gebukt onder de tentakels van Rousseau: er kwam geen vervolging voor zijn wandaden. Toen hij uiteindelijk enkele fopmaatregelen opgelegd kreeg – wat bemiddelingsgesprekken, een museumbezoek en begeleiding – lapte Rousseau zelfs die aan zijn laars.

Nu hij daarvoor alsnog voor de rechtbank moet verschijnen – dankzij het privé-initiatief van een vzw – schakelde hij zijn Depraetere in. “Het is genoeg geweest”, verscheen er op haar sociale media. Op de bijhorende foto kijkt Rousseau over haar schouder toe. “Alle steun voor jou, Conner.”

De keizer en de koning

‘King Connah’ staat – ondanks zijn vele schandalen, ranzige uitspraken en oproepen tot geweld – niet alleen op het politiek toneel. Bart De Wever (N-VA) heeft in ‘Het conclaaf’ niets dan lof voor het Vooruit-kopstuk. Hij spreekt er zelfs van een ‘bromance’ met de socialist. Hun voorakkoord om samen te regeren is eveneens een publiek geheim.

Het mag dan ook niet verbazen dat zowel N-VA als Vooruit hun peilen op het Vlaams Belang richten. Als de partij van Tom Van Grieken veruit de grootste wordt bij de komende verkiezingen, maakt hij een linkse Vlaamse Regering onmogelijk.

Lees ook:

Zo verliep de afgang van ex-‘oppersos’ Conner Rousseau

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen