13.5 C
Brussel

Politicologe: “Rousseau probeert Vlaams Belang te imiteren rond immigratie”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Politicologe Sarah De Lange heeft in een interview met De Morgen gezegd dat de grootste impact van rechts-nationalisme via de gevestigde politieke partijen loopt. Ze verwijst daarmee naar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau die met zijn ‘flinkse’ taal het Vlaams Belang achterna praat. 

Volgens professor De Lange proberen socialistische partijen rechtse kiezers terug te winnen. Dat doen ze door zogenaamd ‘flinkse’ standpunten in te nemen. Ze verwijst onder meer naar de uitspraken die Conner Rousseau deed over migratie of Molenbeek. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een linkse partij die een ‘flinkse’ koerswijziging doorvoert niet langer als geloofwaardig wordt gepercipieerd door de kiezer. 

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau neemt volgens De Lange dan ook te veel standpunten van het Vlaams Belang over. “Op basis van de uitspraken die ik heb gelezen van Vooruit-voorzitter Rousseau, ben ik van mening dat hij wel heel ver gaat in het soort straffe dingen die hij zegt over de multiculturele samenleving”, klinkt het. “Maar ook met zijn recente statements over de positie van vrouwen in de samenleving en hun deelname aan de arbeidsmarkt.” De verklaringen van Rousseau zijn ook fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) niet ontgaan. “Het valt mij vooral op dat hij ons aan het napraten is”, analyseerde de Dendermondse onlangs in De Zondag.

Cordon Sanitaire

Nog volgens De Lange zijn rechts-nationalistische partijen erin geslaagd om hun visie tot gemeengoed te maken. “Je ziet het na verkiezingsuitslagen: ook gevestigde partijen hebben steeds vaker de reflex dat de grootste in de verkiezingen alles mag beslissen.” Dat is een opmerkelijke uitspraak, gezien de grootste partij binnen een democratie ook een substantieel deel van de bevolking vertegenwoordigt.

Uit het VRT-onderzoek ‘De Stemming’ blijkt immers dat een duidelijke meerderheid van de Vlamingen gekant is tegen het cordon sanitaire en vindt dat het Vlaams Belang aan macht mag komen. “Na 24 jaar wordt het hoog tijd om die gitzwarte bladzijde uit onze parlementaire geschiedenis om te draaien”, reageerde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een persmededeling. “Door het antidemocratische gedrocht dat cordon heet, hebben de jongvolwassenen van dit land nooit in een democratie die naam waardig kunnen leven. Enkel in een systeem van uitsluiting.”

Tot slot is het geen verrassing dat De Morgen een interview geeft aan professor De Lange. De gevestigde media laten immers vaak eenzelfde soort meningen aan bod komen. “Men wil de lezers immers niet laten kennismaken met nieuwe, verfrissende inzichten”, schrijft Vlaams parlementslid Sam Van Rooy op Twitter. “Men wil de lezers er elke keer weer aan herinneren wat ze moeten denken.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen