Volgens Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics, is de situatie waarbij banken hun klanten een lage spaarrente geven, terwijl ze zelf een hoge rente krijgen voor de tegoeden die ze aanhouden bij de Europese Centrale Bank, niet te rechtvaardigen. Bovendien vindt De Grauwe dat banken hun macht misbruiken, een standpunt dat hij vrijdag verdedigde in Terzake. Dat meldt de VRT.
De banken houden de rente op spaarrekeningen nog steeds lager dan wat die zou moeten zijn. “Ze hebben voor ongeveer 200 miljard op zichtrekeningen bij de Europese Centrale Bank, via de Nationale Bank”, zegt De Grauwe in het duidingsprogramma. “Ze krijgen daar nu massaal veel geld voor: 6 à 7 miljard.”
Problematisch
De econoom vindt het problematisch dat het geld niet naar de spaarders vloeit. “De banken gebruiken hun machtspositie”, analyseert hij. Dat komt volgens hem omdat er in het bankwezen geen vrije concurrentie bestaat. “Er zijn impliciete afspraken die tot gevolg hebben dat ze gewoon de spaarrente nauwelijks verhogen, of allerlei drempels opbouwen om het voor de spaarder moeilijk te maken dat die een betere vergoeding krijgt”, klinkt het. Volgens De Grauwe hebben banken te veel macht opgebouwd, waardoor ze een monopoliepositie verkregen hebben. Hij vindt dan ook dat de overheid de concurrentie in de sector moet aanwakkeren.
ECB
De Europese Centrale Bank zou iets kunnen doen aan de situatie. “De ECB zou samen met de nationale banken kunnen zeggen: wij vergoeden de zichtrekeningen die u bij ons aanhoudt op voorwaarde dat de spaarrente ook wordt opgedreven”, aldus De Grauwe. Dat gebeurt op dit ogenblik nog niet, maar kan dus overwogen worden.
Banken hebben in het verleden goedkope leningen gekregen. Dat was een gevolg van de crisis waarin ze verkeerden. Volgens De Grauwe hebben de banken wel degelijk voldoende winst gemaakt en moet met dit argument verder weinig rekening worden gehouden.