21.4 C
Brussel

De etnotribale campagne van Vooruit en Open Vld: Farsi tot Lingala

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Etnotribale campagnes zijn bijna de norm geworden bij Vooruit. De partij maakt aparte verkiezingsbrochures in tal van vreemde talen, voor tal van allochtone groepen. Eerder voerden verschillende kopstukken al campagne in het Turks. Nu komt daar nog eens Farsi bij. Open Vld pakt dan weer uit met instructievideo’s in een Congolese taal en aparte standpunten voor Turken. “Goedkoop tribaal populisme”, volgens Kamerkandidaat Jonas Naeyaert (Vlaams Belang).

Voor Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere is de Nederlandse taal zeer belangrijk, zegt ze. Het is “de taal die ons allemaal verbindt”, klonk het bij VTM. Ook schaduwvoorzitter Conner Rousseau zei eerder bij Gert Verhulst dat migranten onze taal moeten spreken. Maar om allochtone stemmen te ronselen, laten de socialisten die ‘flinkse’ standpunten maar al te graag vallen.

Stemgerechtigde Afghanen in Vlaanderen kregen deze verkiezingsperiode een verkiezingsaffiche op maat in de bus, volledig in het Farsi. Kandidate Hasina Amini ronselt stemmen voor het Vlaams Parlement in haar Afghaanse taal. Ook de Turkse gemeenschap viel in de prijzen met verkiezingsbrochures volledig in hun vreemde taal.

Oost-Vlaams Kamerkandidaat Jonas Naeyaert (Vlaams Belang) noemt het “rode huichelarij” op X. Terwijl de socialisten hun programma aanscherpen voor de Vlaamse kiezer, is het ‘business as usual’ en meer vervreemding achter de schermen. “Dàt is de slinkse tactiek van Vooruit. Stem ze weg!

Etnotribale Vooruit-campagne

De standpunten van de socialisten vallen eveneens op. Over hun plannen om de genderideologie tot in de kleuterklas op te dringen aan kinderen, is niets terug te vinden in de Turkse brochure. Ook over migratie blijft Vooruit stil. Al hun Turkse kandidaten staan er dan wel weer prominent op.

Vooruit rekent erop dat allochtonen ‘gewoon’ op hun etniegenoten zullen stemmen. In zo’n etnotribale campagne zijn niet langer de standpunten van tel, maar wel wiens bolletje je kleurt. Voor allochtonen die vooral in hun parallelle samenleving vertoeven, wordt dat dan iemand uit de eigen gemeenschap die ook hun taal spreekt. Van integratie is geen sprake.

De vervreemding is ondertussen ook duidelijk zichtbaar binnen Vooruit. Op de kieslijsten van de partij pronken heel wat allochtone kandidaten. 17,4 procent van de Vooruit-kandidaten voor de komende verkiezingen heeft een migratieachtergrond. Daarmee zijn ze koploper in Vlaanderen, op de voet gevolgd door PVDA.

Liberaal Lingala

Open Vld doet eveneens mee aan de etnische campagnetrend. Weet je als Congolees niet hoe en op wie je moet stemmen, en spreek je (nog steeds) geen Nederlands? Dan schiet etniegenote Genade Jessica je te hulp met een instructiefilmpje in Lingala, een Bantoetaal uit de Democratische Republiek Congo.

Ondertussen scharen de liberalen zich wel achter het Nederlands voor nieuwkomers. Voor electoraal gewin kunnen die principes evenwel opzij geschoven worden, net als bij Vooruit. “Het goedkoop tribaal populisme bij de systeempartijen om kiesvee te ronselen, kent letterlijk en figuurlijk geen grenzen”, besluit Kamerkandidaat Naeyaert op X.

Aangepaste standpunten voor allochtone groepen staan ook bij Open Vld op het menu. Kandidaat Veli Yüksel pleit voor meer zendtijd voor moslims op de VRT, de invoering van islamitische feestdagen in het onderwijs, extra consulaten in Turkije en het verhogen van het leeflonen. In de Nederlandse tekst erboven komen die standpunten dan weer niet terug.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen