Na een wekenlange discussie over de verhoging van de spaarrentes plooit premier Alexander De Croo (Open Vld) dan toch, dat meldt De Tijd. “De komende weken moeten we beweging zien, of anders gaan wij beweging brengen.” Die uitspraak staat haaks op hetgeen wat eind vorige maand te lezen stond en kan gemakkelijk een U-bocht genoemd worden. De Croo en financiënminister Vincent Van Peteghem (cd&v) waren toen absoluut niet te vinden voor een verplichte verhoging van de spaarrentes.
Na heel wat discussie over de eventuele verhoging van de spaarrentes heeft de regering besloten om de banken een maand de tijd te geven om de rente te verhogen. Als dat niet gebeurt dan zal de overheid optreden en zelf de minimumrente optrekken. Het plan van federaal staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open Vld) wordt op deze manier uitgevoerd.
Waar Open Vld dus eerder verkoos niet te interveniëren, plooien ze vandaag om dat toch te doen.
Verdeeldheid door socialisten die De Croo voor de voeten lopen
Afgelopen weken wou De Croo het dossier van de rentes van de regeringstafel weghouden. Vooral omdat regeringspartij Vooruit absoluut voorstander was van het verhogen van de spaarrentes. De partij ging zelfs zodanig ver door de coalitieloyaliteit naast zich neer te leggen en zelf een wetsvoorstel in te dienen die de spaarrente koppelt aan de rente op woonkredieten.
De Nationale Bank reageerde scherp op dat voorstel van de socialisten. Het plan van Vooruit zou “verstrekkende gevolgen hebben voor de rentabiliteit, het renterisicobeheer en de solvabiliteit van de banken en bij uitbreiding de hele banksector”.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) legde zich vrijdag op de ministerraad echter niet neer bij de uitspraak van de Nationale Bank. Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zei dat hij geen maand wil wachten om de spaarrente op te trekken.
De hele discussie werd tot slot aangevuurd door de oppositie. De meerderheid voelt immers de hete nek van de in de peilingen grootste partij: het Vlaams Belang. Die partij voerde bij monde van Kamerlid Wouter Vermeersch de druk op om verplichte hogere spaarrentes in te voeren.
Lees ook: