20.6 C
Brussel

De Croo blokkeert hogere rente op spaarboekje

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) willen zich ‘niet verbranden’ aan het optrekken van de spaarrentes, dat meldt De Tijd. Staatssecretaris van Begroting Alexia Betrand (Open Vld) wou vorige week met een hogere minimumrente de banken aanzetten om hun spaarrente te verhogen. De linkse regeringspartijen staan wel achter het voorstel voor een hogere rente. Opnieuw klinkt er verdeeldheid in de Vivaldi-regering.

Ondanks de roep om een hogere spaarrente, ziet het er niet naar uit dat deze aan bod zal komen op het kernkabinet van woensdag. Premier Alexander De Croo heeft al laten weten daar absoluut geen fan van te zijn. Voor hem is het aan de banken zelf om te zien wat mogelijk is. “De discussie over Bpost heeft aangetoond dat de overheid moet weten wat kan en wat niet”, klinkt het binnen regeringskringen. De heisa rond de spaarrekeningen is ontstaan nadat minister van Financiën Vincent Van Peteghem de banken op de vingers tikte door de lage spaarrente.

De bankenfederatie Febelfin liet dan weer verstaan dat de banken niet onderling mogen overleggen. Vanwege de mededingingsregels moeten de banken afzonderlijk beslissen over de rente, rentebeleid bespreken op sectoraal niveau mag niet.

Concurrentie aanwakkeren, al dan niet door overheidsingrijpen

Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken Alexia Bertrand stelde vorige week voor om de minimumrente te verhogen. Op die manier zou druk gezet kunnen worden op de banken. Liefst zou ze dat niet willen doen. Concurrentie moet volgens haar de basis blijven van rentebeleid. Belfius liet wel al verstaan een verhoging van de rente niet uit te sluiten.

Bertrand kijkt verder naar de rol van de e-DEPO-rekeningen. Dat zijn rekeningen met een hogere rente als alternatief voor een regulier spaarboekje. Van Peteghem besliste vorige maand om daar een wettelijk plafond op te leggen van 2,5% brutorente. Het zou de staat anders te veel kosten.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen