14.3 C
Brussel

De Belgische onbestuurbaarheid wenkt

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit onderzoek van De Grote Peiling blijkt dat maar liefst driekwart van de Belgen geen Vivaldi II wil zien. Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) ziet men liefst vertrekken, over beide landsdelen wil zes op de tien hem geen tweede keer aan het roer. Met het politieke gepuzzel van de vorige regeringsformaties hebben de traditionele partijen het probleem steeds voor zich uitgeschoven, en de electorale verantwoordelijkheid kunnen ontlopen. Maar de boemerang lijkt nu terug te keren: een complete impasse lijkt in de maak, zo meldt HLN.

Vivaldi houdt momenteel enkel het hoofd boven water in de Kamer dankzij Vooruit. Van het conglomeraat van zeven partijen, staat deze als enige op winst. Opvallend is dat zelfs de kiezers van de zeven federale regeringspartijen geen heruitgave van de coalitie willen zien. Bij de Groen- en Vooruit-kiezers wil bijna 70% een andere coalitie zien. Bij de cd&v-kiezers wil net iets meer dan één derde Vivaldi II zien. Enkel de Open Vld-stemmers houden het in het midden: 45% wil opnieuw Vivaldi.

60% van de inwoners van beide landsdelen wil geen terugkeer van De Croo naar de Wetstraat 16 zien. Het negatieve sentiment is opvallend minder sterk aanwezig in Brussel en Wallonië. 50% van de Walen en 57% van de Brusselaars vinden zijn premierschap voor herhaling vatbaar. Dit impliceert dat De Croo electoraal met de grond gelijk gemaakt wordt door de Vlaming.

Geen Vivaldi, wel staatshervorming

Andere regeringsformaties zijn evenmin populair. De minst populaire optie uit de bevraging blijkt echter de droom van N-VA-voorzitter Bart De Wever: een coalitie tussen N-VA en PS. Amper één op vijf ziet een samenwerking van beide partijen zitten. Het is nochtans zo dat de helft van de Belgen in 2024 een staatshervorming wil zien. Op welke staathervorming de helft van de burgers zit te wachten, is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat men N-VA en PS deze niet tot een goed eind ziet brengen.

De kans bestaat dus dat grote partijen opnieuw langs de zijlijn moeten blijven staan bij de vorming van de federale regering. Of een volgende monstercoalitie van verliezende partijen het antipolitieke sentiment zal doen afnemen, is een vraag die zichzelf beantwoordt.

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen