6.6 C
Brussel

Dam in Oekraïne opgeblazen, Kiev geeft Rusland de schuld

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Explosies in een belangrijke waterkrachtcentrale in het oosten van Oekraïne hebben overstromingen veroorzaakt, zo meldt onder andere Politico. Het water bedreigt de levens van meer dan 16.000 burgers in de door oorlog verscheurde regio.

In een verklaring van dinsdagochtend zei het Zuidelijk Operationeel Commando van Oekraïne dat “Russische bezettingstroepen de dam” in Nova Kakhovka, in de regio Kherson, hebben opgeblazen. “De omvang van de verwoesting, de snelheid en hoeveelheid water en de waarschijnlijke overstromingsgebieden worden momenteel bepaald”, zegt het Commando.

Oekraïne geeft Rusland de schuld

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die “Russische terroristen” de schuld gaf van de ontploffingen, zei op Twitter dat “de vernietiging van de stuwdam van de waterkrachtcentrale in Kakhovka voor de hele wereld alleen maar bevestigt dat ze uit elke hoek van het Oekraïense land moeten worden verdreven.” Hij voegde eraan toe dat “alle diensten aan het werk zijn” en zei dat hij zijn Nationale Veiligheids- en Defensieraad bijeen had geroepen.

In een bericht op Telegram zei het hoofd van de regio Kherson, Oleksandr Prokudin, dat als gevolg van de explosies “het water binnen 5 uur een kritiek niveau zal bereiken” en dat bewoners in nabijgelegen gebieden gedwongen zullen worden om hun huizen te verlaten. “Ongeveer 16.000 mensen op de rechteroever van Kherson bevinden zich in de kritieke zone”, zei hij en voegde eraan toe dat de bewoners per bus geëvacueerd zouden worden.

Vertraging van het tegenoffensief

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba zei dat Rusland “waarschijnlijk Europa’s grootste technologische ramp in decennia veroorzaakt en duizenden burgers in gevaar brengt” en voegde eraan toe dat dit neerkomt op een “gruwelijke oorlogsmisdaad”.

De Nova Kakhovka-dam uit het Sovjettijdperk overbrugt de rivier de Dnjepr in Oekraïne en houdt maar liefst 18 kubieke kilometer water tegen. Afgelopen november, toen de troepen van Kiev hun laatste grote tegenoffensief lanceerden, bliezen Russische troepen de sluisdeuren van de Nova Kakhovka-dam op in een kennelijke poging om hun opmars af te remmen.

Het nieuws komt enkele uren nadat de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maliar maandag zei dat de troepen van Kiev “overgaan op offensieve acties” als onderdeel van de groeiende verwachting dat het land een grote lente/zomerinspanning zal leveren om bezet gebied in het oosten terug te veroveren.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen