3.1 C
Brussel

Dalende geboortecijfers vragen om gezinsvriendelijk beleid

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De dalende geboortecijfers in Vlaanderen zijn een alarmerende trend, vooral bij autochtone Vlamingen. Terwijl de kinderwens stabiel blijft op meer dan twee kinderen per vrouw, blijven structurele obstakels zoals de financiële druk, waaronder de wooncrisis, de realisatie ervan belemmeren. Intussen verandert de bevolkingssamenstelling, met een groeiend aandeel allochtonen. Het Vlaams Belang pleit voor een herwaardering van het gezin en duidelijke gezinsvriendelijke maatregelen.

De dalende geboortecijfers zijn wereldwijd een zorgwekkende trend. In Vlaanderen was het fertiliteitscijfer in 2023 slechts 1,5 kind per vrouw. Bij autochtone Vlamingen ligt dit cijfer zelfs op een alarmerende 1,37, terwijl het bij niet-Europese migranten 2,61 bedraagt, zo blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. Opvallend is dat de gemiddelde kinderwens al drie decennia stabiel iets meer dan twee kinderen bedraagt, terwijl de kloof met het aantal daadwerkelijk geboren kinderen steeds uitdiept.

Deze discrepantie wijst op structurele obstakels die de realisatie van de kinderwens belemmeren. Het is hoog tijd voor een vrouw-, kind- en gezinsvriendelijk beleid. De financiële druk verlagen voor gezinnen kan deel van de oplossing zijn, maar ook maatschappelijke factoren zoals status en werkzekerheid spelen een cruciale rol.

Wooncrisis als rem op de kinderwens

De wooncrisis vormt een belangrijke drempel voor jonge gezinnen. Tegenwoordig is de verhouding tussen het inkomen en de afbetaling meer dan 30 procent, wat leidt tot een reële financiële druk voor jonge gezinnen.

Jongere gezinnen hebben hierdoor minder financiële ruimte en moeten meer uren kloppen. Dit resulteert in het uitstellen van de kinderwens of zelfs het afzien van kinderen.

“Omvolking door geboorte en massamigratie”

Het lage fertiliteitscijfer van autochtone Vlamingen (1,37) ligt ver onder de 2,1 kinderen per vrouw die nodig zijn om een bevolking stabiel te houden. Dit heeft verstrekkende gevolgen: de autochtone bevolking krimpt, terwijl de bevolkingsomvang in stand wordt gehouden door geboortes onder allochtonen en door immigratie.

Dit leidt tot een verandering van de demografische samenstelling van Vlaanderen, waarbij het aandeel autochtonen geleidelijk aan afneemt. Een migratiestop is de logische oplossing, om dit tegen te gaan.

“Herwaardering van het gezin is noodzakelijk”

Een herwaardering van het gezin is noodzakelijk, om gezinnen beter te ondersteunen. Dit omvat onder andere deze maatregelen (uit het verkiezingsprogramma van het Vlaams Belang):

  • Een verdubbeling van de geboortepremie voor jonge ouders.
  • De invoering van een deeltijds opvoedersinkomen.
  • Een uniforme hervorming van het kinderopvangsysteem met lagere kosten en betere werkomstandigheden.
  • Specifieke woonpremies voor jonge gezinnen, zoals lagere rentevoeten of belastingverminderingen bij de aankoop van een eerste woning.

“Het op de kaart zetten van een duidelijk vrouw-, kind- en gezinsvriendelijk beleid gebeurt enkel door Vlaams Belang”, stelt Tom Vandendriessche op X, Europees Parlementslid. “Waarom haten die gekochte journalisten onze Vlaamse kinderen eigenlijk zo, dat ze er zo min mogelijk van willen zien in onze samenleving?”

Adriaan Loones
Adriaan Loones
Adriaan Loones (Veurne, 2005°) is student rechtspraktijk aan Hogent en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen