11.5 C
Brussel

Crisis bij Jong VLD: voorzitter legt mandaat vervroegd neer

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Jong VLD-voorzitter Philippe Nys zet zijn mandaat vervroegd stop, zo meldt onder meer De Standaard. Aan de basis van het ontslag zou een vertrouwensbreuk liggen. Het ontslag komt er echter op het moment dat Open Vld historisch slecht scoort in de peilingen.

De 29-jarige Nys werd in oktober verkozen tot voorzitter van de jongerenafdeling van Open Vld. Hij beslist nu om dat mandaat niet volledig uit te zitten. “Omdat ik niet wens dat een persoonlijke situatie de werking van Jong VLD als organisatie hypothekeert, neem ik mijn verantwoordelijkheid op en maak ik vervroegd plaats voor een opvolger”, zegt hij in een mededeling.

Jong VLD zegt de beslissing te respecteren. Alle partijen zouden de bladzijden willen omslaan. De precieze aanleiding wordt niet meegedeeld, al beweert VRT NWS weet te hebben van mogelijk grensoverschrijdend gedrag. 

Crisis

Het ontslag van Nys komt alleszins op het moment dat Open Vld historisch slecht scoort in de peilingen. Uit de meest recente peiling van VTM en HLN blijkt immers dat het Vlaamse Belang voor de zesde keer op rij de grootste partij is. De score van het Vlaams Belang staat in schril contrast met de schamele 8,3% die de liberalen peilen. Voorzitter Egbert Lachaert riep daarom het partijbestuur samen om de resultaten te bespreken. 

Hij kon echter niet voorkomen dat een aantal prominente Open Vld-mandatarissen in het openbaar hun ongenoegen uitten. Zo maakte Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open Vld) in een zelfgemaakt filmpje brandhout van haar eigen partij. Met het ontslag van Nys lijkt dat grote ongenoegen nu ook op de jongerenafdeling te zijn overgeslagen.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen