14.3 C
Brussel

Criminelen gebruiken taalwet om straffen te ontlopen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Daders van brutale overvallen in de Vlaamse Rand rekken hun proces door de taal te wijzigen van het Nederlands naar het Frans, zo schrijft De Standaard. Op deze manier ontlopen ze maar al te vaak zware straffen of krijgen er zelfs geen. Vlaams Belang reageert ontzet via hun media.

Daders van criminele feiten in de Vlaamse Rand kunnen op basis van de taalwetgeving zware straffen ontlopen. Dit doen ze door de procestaal van gerechtszaken te wijzigen van het Nederlands naar het Frans. Wanneer de rechter hiermee instemt, verhuist het dossier naar de Franstalige rechtbank in Brussel. Die heeft te kampen met zo’n zware achterstanden dat het vaak leidt tot een overschrijding van de redelijke termijn.

Volgens procureur Ine Van Wymersch gaat het belang van de taal in het proces voor op een vlotte vervolging en bestraffing. Dit leidt, volgens haar, tot een gevoel van straffeloosheid bij slachtoffers en burger. De oorzaak van deze gerechtelijke anomalie ligt in de splitsing van het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde in 2012.

Franstalig taalimperialisme leidt tot straffeloosheid

N-VA wil de taalwetgeving aanpassen zodat de plaats van de feiten de procestaal bepaalt, maar daarin ziet Vlaams Belang geen oplossing. “Deze toestand is helaas al langer geweten en al meermaals door het Vlaams Belang aan de kaak gesteld in het parlement”, zegt Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang). “Dat de N-VA deze wetgeving nu wil aanpassen, is even realistisch als hun op lucht gestoelde confederalisme-plannen. De enige manier om dit op te lossen is via Vlaamse onafhankelijkheid, want de kans dat de Franstaligen hun taalimperialisme zullen opgeven en een hervorming zullen goedkeuren, is gewoon nihil.”

“Bovendien speelt deze juridische carambole niet alleen bij verkeersmisdrijven, maar zelfs bij brutale overvallen. Dat zware verkeersovertreders niet bestraft worden, is onvergeeflijk, maar dat zelfs zware criminelen straffeloos kunnen wegkomen, daar zijn zelfs geen woorden voor”, aldus Bury.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen