10.4 C
Brussel

Consultancykosten onder Beke en Crevits (cd&v) geëxplodeerd tot elfvoud

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Onder het ministerschap van Wouter Beke (cd&v) en Hilde Crevits (cd&v) zijn de kosten voor externe consultants verelfvoudigd. Dat nieuws brengt HLN na verschillende berichten deze week over hoe oud-cd&v-minister Jo Vandeurzen en andere christendemocraten bijklussen op het ministerie als zelfstandige consultant. Dit vaak aan een hoger daginkomen dan de minister zelf.

Op enkele jaren tijd is de factuur voor consultants op het departement Welzijn verelfvoudigd. Tijdens de vorige legislatuur in 2014-2019 kostten consultants er 1,3 miljoen euro. Deze legislatuur – die nog niet voorbij is – is die kost al opgelopen tot 14,5 miljoen euro. De Vlaamse overheid ‘bespaart’ steeds meer op ambtenaren en koopt steeds meer dure consultancy-diensten, lijkt het. Consultants als Jo Vandeurzen of Brussels cd&v-voorzitter Pieter Demeester factureren immers al snel 1.300 euro per dag.

Crevits verdedigt dure opdrachten

De aard van de opdrachten varieert sterk. Soms gaat het om korte opdrachten – die niet onlogisch zijn om uit te besteden – maar vaak ook om opdrachten die een ganse legislatuur aanhouden, bijvoorbeeld om grote hervormingen te coördineren. Zelfs het voorbereiden van wetgeving hoort tot de gevraagde opdrachten, nochtans een politieke kerntaak.

Huidig minister Crevits verdedigt echter de dure uitbestedingen. “Ik ben tegen een privatisering van de kerntaken van de overheid, maar we hebben de privé ook nodig”, aldus Crevits aan HLN. “Zeker bij een slanke administratie is er minder ruimte over om in te spelen op onverwachte omstandigheden zoals corona of de oorlog in Oekraïne.”

WhoCares en cd&v: een intieme zorgverhouding

Wie het ook eens zal zijn met Crevits, zullen de christendemocraten zijn bij consultancyfirma WhoCares. Daar werkt niet alleen Jo Vandeurzen – die tot 2019 zelf het departement Welzijn leidde als minister – maar ook cd&v-voorzitter in Brussel Pieter Demeester, de oude woordvoerder van Vandeurzen, een kopstuk uit cd&v-Kapellen en een iemand van cd&v-Antwerpen.

WhoCares kon in korte tijd al 2,3 miljoen euro factureren via 6 opdrachten aan het departement Welzijn. Ze klopten in de aanbesteding van die opdrachten consultancykleppers als Deloitte, Ernst & Young en KPMG.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen