Eerder bleek dat regering-Jambon anderhalf miljard euro uitgegeven had aan consultancybureaus. De N-VA minimaliseerde deze kost recentelijk, en stelde dat het torenhoge bedrag te wijten was aan een fout in de boekhouding. Volgens Matthias Diependaele (N-VA) zou de consultancykost in 2022 ‘slechts’ 42 miljoen euro bedragen. Uit analyse van Het Laatste Nieuws zou dit echter een heuse onderschatting zijn.
Volgens de Vlaamse Regering zou het inhuren van externe hulp in veel gevallen goedkoper zijn dan het aanwerven van ambtenaren. “Ik ben de eerste om te verdedigen dat een overheid zuinig moet omspringen met haar centen”, zei minister-president Jan Jambon (N-VA) in het parlement. “Wel, voor tijdelijke opdrachten tijdelijk personeel binnenhalen, dat is zuinig omspringen met uw centen.” Diependaele noemde het inschakelen van consultancy een vorm van kostenefficiëntie in Terzake.
De redactie van HLN analyseerde een studie naar consultancykosten door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) uit mei 2021 en een nota van het Agentschap Toerisme Vlaanderen uit mei 2022, dewelke een heel ander verhaal aan het licht brengen.
In de studie van MOW klimt de eindfactuur voor consultancy reeds bijna drie keer hoger dan hetgeen Diependaele beweert wat de totale kost voor alle Vlaamse departementen en agentschappen samen zou zijn. MOW claimt dat ze in 2020 voor meer dan 100 miljoen euro aan consultancyfacturen heeft betaald.
Consultancykost van 42 miljoen euro bijzonder onwaarschijnlijk
De consultancykost ligt zo hoog omdat er deze legislatuur 200 ambtenaren dienen te verdwijnen bij MOW. Dit leidt tot een besparing van 10 miljoen euro op het personeelsbestand. Daar tegenover staat dan wel een stijging van 25 miljoen euro aan consultancykosten, en dat op amper één jaar tijd.
Ook het Agentschap Toerisme Vlaanderen, onder voogdij van minister Zuhal Demir (N-VA) komt in haar nota met een bedrag van 5,5 miljoen euro aan consultancykosten in 2021. Dit is een pak meer dan wat het gemiddelde zou mogen zijn als het cijfer van de regering voor de hele overheid klopt. Het Agentschap zou in dat geval niet veel hoger mogen zitten dan 2 miljoen euro op één jaar.
Volgens de HLN-analyse is het dus bijzonder onwaarschijnlijk dat de vooropgestelde bedragen van regering-Jambon correct zouden zijn. De claim dat er zuinig wordt omgesprongen met “de centen” wordt door beide nota’s op losse schroeven gezet.