14.3 C
Brussel

VB eist onderzoekscommissie na nieuw bpost-gesjoemel McKinsey

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na het onderzoek naar mogelijke kartelvorming bij de krantenconcessie en overdreven winstmarges bij overheidsopdrachten duikt een nieuw dossier op waarin bpost mogelijk een loopje nam met de regels. Jarenlang heeft bpost consultants van McKinsey werk gegeven zonder daarbij de wettelijk verplichte aanbesteding uit te schrijven. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het Vlaams Belang eist in een persmededeling opnieuw een onderzoekscommissie: “Wie het belang van een onderzoekscommissie nu nog ontkent, is ziende blind.”

Voor strategische opdrachten doet bpost regelmatig beroep op consultancykantoren. Meestal deed het bedrijf dat bij McKinsey. Wat McKinsey jaarlijks aan winst boekte bij bpost zou de afgelopen jaren gedaald zijn van ongeveer 25 miljoen euro naar 7 tot 8 miljoen euro. Maar de nodige wettelijke vereisten rond openbare aanbestedingen werden hier niet opgevolgd.

“Wet op de Overheidsopdrachten is er net om de vriendjespolitiek aan te pakken”

“Of het nu gaat over de bedeling van kranten of de lonen van bevriende consultants, het is het geld van de belastingbetaler dat in het rond gegooid wordt”, reageert Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). Haar partij klopt daarom opnieuw op tafel voor een onderzoekscommissie.

Er lijkt maar geen einde te komen aan het gesjoemel bij bpost”, zegt Pas verder. “De wet op de Overheidsopdrachten is er net om de vriendjespolitiek aan te pakken, maar dit legt bpost gewoon naast zich neer. Wie het belang van een onderzoekscommissie nu nog ontkent, is ziende blind.”

Rekenhof stelde zich al jaren vragen voor bpost-gate losbrak

En ook het Rekenhof had blijkbaar al even kritiek. Meerdere bronnen bevestigen dat het Rekenhof zich al jaren vragen stelde bij die praktijk. “Er zijn sinds 2018 meerdere initiatieven geweest om daarin verandering te brengen en een aanbestedingsproces te lanceren”, zegt bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo via HLN.

Sindsdien haalden concurrenten van McKinsey, zoals Boston Consulting Group en Bain, contracten binnen bij bpost. Bij bpost wordt de huidige situatie een ’tussenoplossing’ genoemd, die de geest, maar niet de letter van de wet volgt…

In ieder geval schijnt het nieuws alweer een nieuw licht op het groeiende bpost-schandaal. Onder CEO Johnny Thijs, die eind 2013 opstapte, was McKinsey namelijk immens populair bij bpost. De consultants stonden bij bpost bekend als ‘kampioenen in het vinden van inkomsten en besparingen’. Op het hoofdkwartier van bpost liepen geregeld ‘Mickeys’ rond om advies te geven over het HR-beleid, over commerciële projecten om de verkoop te stimuleren en over operationele projecten om de distributie te verbeteren.

Het laatste woord over ‘bpost-gate’ is in ieder geval nog niet gezegd.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen