8.3 C
Brussel

Conservatieven winnen presidentsverkiezingen in Paraguay

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Paraguayaanse conservatieve econoom Santiago Peña, 44 jaar, heeft zondag de presidentsverkiezingen in het land gewonnen, zo meldt Reuters. De politieke greep van de regerende Coloradopartij in het land wordt versterkt en de vrees voor het einde van de diplomatieke banden met Taiwan wordt weggenomen.

Peña, die beloofd heeft de langdurige betrekkingen met Taiwan te handhaven, kreeg 42,7% van de stemmen bij 99,9% van de getelde stembiljetten, een voorsprong van meer dan 15 punten op de centrumlinkse rivaal Efrain Alegre, die heeft gepleit voor een overstap naar China.

Een rechtse overwinning

“Dank u voor deze Colorado-overwinning, dank u voor deze Paraguayaanse overwinning,” zei Peña in een toespraak. Alegre erkende het resultaat. De huidige president Mario Abdo feliciteerde Peña als “verkozen president”, evenals de leiders van Brazilië en Argentinië.

De kandidaten van Colorado en de rechtse partijen presteerden ook sterk bij de verkiezingen voor het congres en de gouverneursverkiezingen, waarbij in sommige provincies een historische meerderheid werd behaald ten opzichte van rivalen van de oppositie.

Door het verkiezingsresultaat staat Peña voor de uitdaging om de door landbouw aangedreven economie van Paraguay nieuw leven in te blazen, het grote begrotingstekort terug te dringen en de toenemende druk van soja- en rundvleesproducenten om Taiwan te dumpen ten gunste van China en zijn enorme markten op te vangen.

Paraguay en Taiwan

De aanloop naar de verkiezingen werd gedomineerd door de economie, beschuldigingen van corruptie en de standpunten van de kandidaten over Taiwan. Paraguay is een van de slechts 13 landen die formele diplomatieke banden onderhouden met het democratisch bestuurde eiland. Eerder dit jaar trokken enkele Zuid-Amerikaanse staten hun erkenning in, nadat ze door China werden overhaald.

De ambassadeur van Taiwan in Asuncion heeft Peña namens president Tsai Ing-wen gefeliciteerd. “Op basis van gedeelde waarden zoals democratie en vrijheid en de traditionele vriendschap tussen de twee landen zal ons land de samenwerking en de uitwisselingen met de nieuwe regering van Paraguay blijven verdiepen”, aldus het ministerie.

Alegre had kritiek op deze banden, die het moeilijk hebben gemaakt om soja en rundvlees te verkopen aan China, een belangrijke wereldwijde afnemer. Peña had gezegd dat hij de banden met Taiwan zou handhaven.

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen