16.4 C
Brussel

Vechtpartij tussen Turken en Afghanen schrikt Kempische FLX-school op

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op de middelbare FLX-school in het Kempische Leopoldsburg is vorige week een grootschalige vechtpartij uitgebroken. Aanleiding van het conflict zouden tribale motieven zijn waarbij Afghaanse OKAN-leerlingen op de vuist gingen met Turkse leerlingen. De politie of de schooldirectie kunnen dit evenwel niet bevestigen. Eén leerling en twee leerkrachten werden op medische controle gestuurd. De politie kwam ter plaatse om de rust te bewaken. 

Vorige week donderdag vond een grootschalige vechtpartij plaats op de speelplaats van de FLX-school. Op amateurbeelden die rondgaan in Leopoldsburg is te zien hoe een tien tot vijftien jongemannen met elkaar op de vuist gaan. De directie zond vorige week een mail uit naar de ouders. “Twee leerkrachten hebben de situatie snel onder controle gekregen”, luidt de mail, maar ook: “één leerling en twee leerkrachten zijn ter controle naar de dokter gegaan. De politie werd preventief ingeschakeld.” De betrokken leerlingen werden tevens onmiddellijk geschorst, aldus nog de mail.

Vechtpartij eindigt met bloedneus en preventieve politiepatrouille

Chantal Nagels, voorzitter van Vlaams Belang Leopoldsburg, heeft een dochter die school loopt op FLX en kreeg net als andere ouders de communicatie van de directie opgestuurd. “De FLX-school heeft een OKAN-klas voor Nederlandsonkundige leerlingen”, vertelt Nagels aan V-NIEUWS. “Daarin zitten vooral Afghaanse asielzoekers – vaak veel ouder dan de andere leerlingen – tussen de 20 en de 30 jaar. Zij zouden op de vuist zijn gegaan met Turkse leerlingen van het instituut.” Nagels is echter weinig tevreden over de karige informatie die ze kreeg van de FLX-directie. “Houdt naast de gemeente ook het onderwijs criminele asielzoekers de hand boven het hoofd?”

De politie kan in ieder geval het incident bevestigen, maar kan niets kwijt over de aanleiding of motieven. “We zijn rond de middag tussengekomen met enkele ploegen”, aldus commissaris Eric Cenens van Politiezone Kempenland aan onze redactie. “Er was sprake van eventuele verder geweld, maar alles is afgekoeld zonder blazen.” Er werden tevens geen arrestaties verricht.

Schooldirecteur Johan Schepkens bevestigt eveneens dat er een voorval plaatsvond op zijn campus donderdag, maar benadrukt er geen al te ernstige of permanente gevolgen zijn. “Er vond een onenigheid plaats tussen enkele leerlingen”, aldus Schepkens. “Twee leerkrachten konden de situatie echter al snel bedaren. De politie werd preventief ingeschakeld. Eén leerling werd met een bloedneus naar de dokter gestuurd.”

Of er tribale motieven achter het conflict zaten wil de directie bevestigen noch ontkennen. Sinds donderdag vonden er geen nieuwe incidenten meer plaats op de FLX-campus.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen