22.2 C
Brussel

Confederale droom N-VA onhaalbaar

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voorzitter van de PS, Paul Magnette, verklaarde in een aflevering van zijn programma ‘Magnetoscope’ dat zijn partij niet zal deelnemen aan onderhandelingen over een confederale staatshervorming na de volgende parlementsverkiezingen. Met deze uitspraak reageert de voorzitter op het voorstel van N-VA voorzitter Bart De Wever om bij in 2024 een zogenaamd ‘minikabinet’ te vormen tussen N-VA en de PS, zo meldt PAL NWS

“De Parti Socialiste zal geen partner zijn voor een confederale hervorming van België’, aldus Magnette. “Wij zullen ons daar nooit mee associëren.” Hij benadrukte dat zijn geloof in een staatshervorming klein is en dat zijn idee van een staatshervorming, moest die er toch komen, eerder uitgaat van een herfederalisering van bepaalde bevoegdheden. De droom van de N-VA om te confederaliseren, zal dus hoogstwaarschijnlijk weer mogen worden opgeborgen.

Onevenredigheid in de vertegenwoordiging van de Vlaming

Eerder pleitte Bart De Wever al voor een zogenaamd ‘minikabinet’ na de federale verkiezingen volgend jaar. Hij stelde voor dat tijdens de onderhandelingen over een confederale staatshervorming het essentiële bestuur tijdelijk wordt uitgevoerd door ‘de grootste partijen van de twee gemeenschappen’. Deze laatste uitspraak gaat echter faliekant in tegen de realiteit, want eerder deze week bleek nogmaals uit peilingen dat het Vlaams Belang de grootste partij is in Vlaanderen.

Uit recente peiling van de VRT bleek dat N-VA en het Vlaams Belang bij de verkiezingen van 2024 een Vlaamse meerderheid zouden behalen. Het Vlaams Belang heeft dan ook laten weten dat de partij graag een samenwerking tussen de V-partijen zou willen opzetten. Bovendien blijkt vandaag dat de meerderheid van de N-VA-kiezers openstaat voor een samenwerking met het Vlaams Belang.

Lees ook:

Ondanks V-meerderheid blijft De Wever PS verkiezen

BRON:PalNWS
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen