5.8 C
Brussel

‘Pallywood’ blijkt deels complottheorie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Pallywood blijkt deels een complottheorie te zijn. Met de term beweert men onder meer dat Palestijnen acteurs inhuren om oorlogsslachtoffers te spelen, zo brengt VRT NWS. Die beweringen blijken zonder grond, maar toch heeft de complottheorie veel succes.

Op sociale media gaat de Pallywood-theorie gretig rond, en ook Israëlische overheidsprofielen doen mee. Pallywood-theorie-aanhangers beweren dat de slachtoffers van de vele bombardementen in scène zijn gezet door ‘crisisacteurs’.

Bewegende lijkzakken en poppen

Als eerste voorbeeld verspreiden Pallywood-supporters beelden van bewegende lijkzakken. Enkele personen liggen op de grond onder witte lakens, maar enkele van hen bewegen. Ze zouden dus niet dood zijn. Verschillende internationale factcheckers hebben deze bewering al bestempeld als onwaar. De beelden dateren van tien jaar geleden en werden verspreid door een Egyptische krant. Het ging om een protestactie van leden van het Moslimbroederschap tegen de staatsgreep van het Egyptische leger in 2013.

Het officiële X-profiel van Israel en ook andere Israëlische overheidskanalen deelden een video waarin een Palestijnse man een kind naar het ziekenhuis brengt. Later houdt hij de lijkzak van het kind vast. De Israëlische ambassade in Oostenrijk zegt dat het om een “bebloede pop” gaat. Factcheckers laten echter weten dat het wel degelijk om een echt kind gaat.

Ook gaat een foto rond waarin iemand in een lijkzak zit, maar rechtop zit en scrollt op zijn smartphone. “A miracle! A ‘corpse’ in Gaza texting on his phone”, deelt een van de Pallywood-aanhangers op X. De foto blijkt echter niets met Gaza te maken te hebben. Het gaat gewoon om een kind in Thailand dat vorig jaar meedeed met een verkleedwedstrijd voor Halloween.

Allemaal fake news?

Pallywood is echter niet louter een bron van fake news, benadrukt Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) op X. De term wordt ook gebruikt om leugens of nepnieuws die Hamas verspreidt aan te kaarten.

Hij verwijst hier naar de Mohammed al-Dura-hoax. Hier werd ook een video verspreid van de dood de 12-jarige Palestijnse jongen Mohammed al-Dura. Hij zou vermoord zijn geweest door Israëlische soldaten. Later bleek deze scene wel degelijk in scène gezet door vijanden van Israël.

BRON:VRT NWS
Eline Dobbelaere
Eline Dobbelaere
Eline Dobbelaere (Gent, 2004) is student politieke wetenschappen en weekendredacteur bij V-Nieuws.

Gerelateerd

Meest gelezen