In een recent interview met weekblad ’t Pallieterke heeft politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) gehint richting een groeiende communautaire verdeeldheid binnen cd&v. “Je voelt dat er binnen die partij een spanning aanwezig is”, aldus Bouteca. Hij benadrukte dat er een duidelijke spanning voelbaar is tussen verschillende facties binnen de partij, wat kan leiden tot problemen in de toekomst. Dat staat in PAL NWS.
Een belangrijk punt van verdeeldheid binnen cd&v is de kwestie van Vlaams zelfbestuur. Bouteca wees op onder andere cd&v-kamerlid Hendrik Bogaert die alhoewel hij aan de zijlijn staat binnen de partij, regelmatig pleit voor meer Vlaams zelfbestuur op Twitter.
Dramatische peiling voor VLD.
Je weet dat je je programma niet kan realiseren met PS en PTB in haar nek.
En blijven zeggen dat je bevoegdheden daar naartoe wil, ipv er weg van. #vrijvlaanderen#vrijwallonië
— Hendrik Bogaert (@hendrikbogaert) June 9, 2023
Volgens de politicoloog is er nog steeds een sterke Vlaamsgezinde vleugel binnen cd&v, vooral vertegenwoordigd door de oudere leden zoals bijvoorbeeld Koen Geens en Wouter Beke.
Tegenover die Vlaamsgezinden in de cd&v staan de jongere spelers, zoals de partijvoorzitter Sammy Mahdi. Hij is minder gefocust op staatshervorming en zelfs voorstander van herfederalisering. Bouteca merkte op dat er zelfs animo is voor de invoering van een federale kieskring bij sommige jonge cd&v-leden. “Je voelt dat er binnen die partij een spanning aanwezig is.”
Onzekere toekomst
De vraag welke strekking uiteindelijk de overhand zal krijgen, blijft onbeantwoord volgens Bouteca. “De ‘Vlaamsgezinde’ cd&v’ers, zoals Benjamin Dalle en Hilde Crevits, hebben nog steeds een belangrijke stem binnen de partij, maar het is niet meer de partij van een aantal decennia geleden die streeft naar meer Vlaanderen. Dat is op dit moment niet langer een doelstelling van cd&v”, aldus Bouteca. Het Vlaamsgezinde gedachtegoed lijkt aan kracht te hebben ingeboet bij de christendemocraten dus. En dat gebrek aan een coherente visie bij cd&v kan volgens Bouteca leiden tot verlies van geloofwaardigheid en steun van de kiezers.