10.4 C
Brussel

Close (PS) ontvangt met veel plezier burgemeester Teheran

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het stadsbestuur van Brussel ontvangt forse kritiek vanwege de ontvangst van de extremistische burgemeester van Teheran, Alireza Zakani. Dit gebeurde tijdens de ‘Brussels Urban Summit 2023’. Politici uiten hun ongenoegen vanwege recente gebeurtenissen, zoals de zaak Vandecasteele en de langdurige gevangenschap van een Iraans-Zweedse professor, zo meldt HLN.

Verschillende politici zijn verontwaardigd over de ontvangst van burgemeester Zakani. Onder andere Brussels MR-voorzitter David Leisterh: “Het is schokkend en spijtig. Ik vraag om uitleg: het uitrollen van de rode loper voor wie gijzelaars vasthouden, is niet acceptabel.”

Burgemeester Philippe Close (PS) ging met veel plezier in gesprek, zo blijkt. Hij postte een foto van het hele gebeuren op zijn sociale media.

Van het kastje naar de muur

Pascal Smet (Vooruit), een Brussels staatssecretaris, erkent zijn rol in de uitnodiging, maar wijst ook naar minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). Het incident heeft geleid tot een roep om verklaringen over de besluitvorming rond het visum en de uitnodiging van Zakani.

Het gehele voorval is omstreden omdat er maandenlang campagne werd gevoerd voor de vrijlating van Olivier Vandecasteele. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten in ruil voor de veroordeelde Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi. Wekenlang hing een grote poster op nabij de Kamer in Brussel aan de straatkant van Vandecasteelde, om dan doodleuk Vandecasteeeles ontvoerders uit te nodigen, zo bekritiseren tegenstanders.

BRON:HLN
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen