13.3 C
Brussel

Clarinval vernietigt elke cd&v-belofte rond staatshervorming

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Een grote marchandage institutionnel is niet nodig.” Die zin van minister David Clarinval (MR) – bevoegd voor institutionele hervormingen samen met minister Annelies Verlinden (cd&v) – maakt duidelijk waar cd&v staat met haar verbale wensen rond een staatshervorming: nergens. Meer dan een dure burgerbevraging waar enkele duizenden mensen aan meededen zal er niet komen inzake communautair hervormingsbeleid. Zoveel constateert ook De Standaard.

Er komt tijdens deze legislatuur geen enkele institutionele hervorming van België. Tenminste, niet als het afhangt van MR en David Clarinval. En gezien er geen regeringsbesluiten kunnen genomen worden zonder een consensus binnen de meerderheid, valt het doek eindelijk over elke goedgelovige communautaire droom of aspiratie die cd&v meenam naar het paars-groene Vivaldi-concert.

Woensdag werd in de Kamer nog eens de online burgerbevraging van Annelies Verlinden besproken: een grote en complexe survey die met een dure website vorig jaar het levenslicht zag, maar slechts 10.152 mensen kon bereiken. 10.152 mensen die dan nog niet eens allemaal de bevraging afwerkten wegens veel te omslachtig en lang. Het project kostte ongeveer 2,1 miljoen euro.

“Zelfs de expertengroep die het rapport opstelde, kon niet anders dan toegeven dat de resultaten van de bevraging niet representatief zijn”, zo sabelde fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) het rapport over het project neer woensdag. “Interessant kon de gedachtewisseling over de immense flop dan ook niet genoemd worden.”

Franstaligen zeggen ‘non’

Groter qua nieuws was evenwel wat Clarinval verkondigde. “Het evenwicht in onze instituties is al gevonden”, zo declameerde de MR-minister. “Ik zeg niet dat er niets aangepast moet worden aan onze staatsstructuur, alleen dat een grote marchandage institutionnel niet nodig is”. Een bizarre opmerking voor een minister van institutionele hervorming. Maar dubbelzinnig is het niet. Er komt géén staatshervorming.

Eerder vorig jaar stapte de grondwetspecialist Jürgen Vanpraet op uit het kabinet van Verlinden wegens Franstalige veto’s en sabotage. Hij zei toen het volgende: “het kabinet van minister Clarinval werkte wel mee aan de burgerbevraging, maar vooral om de gesprekken op de lange baan te schuiven.” De meest recente Belgenmop is ten einde, zo lijkt het.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen