21.4 C
Brussel

Clanoorlog nakende in geïmplodeerde Open Vld

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Dit is een rampzalig resultaat, hier zijn strategische fouten gemaakt”. Over het beleid zelf, en dat tijdens 25 jaar liberaal beleid de belastingen en de staatsschuld alleen maar zijn gegroeid, spreekt men bij Open Vld niet. Maar oud-voorzitter Egbert Lachaert was alvast kritisch over de campagne van Open Vld afgelopen weken. Een clanoorlog is ophanden, schrijft HLN.

Die clans zijn de lijnen rond Karel De Gucht en diens zoon Jean-Jacques, Patrick De Wael en zijn zoon en tot slot Herman De Croo en diens zoon: uittredend premier Alexander De Croo. Die laatste is genadeloos afgestraft voor zijn beleid, terwijl Jean-Jacques De Gucht naast een zetel greep.

De Gucht senior haalde tijdens het partijbestuur na zondag uit de gefaalde strategie van De Croo: “Het was een gewaagde gok om enkele weken voor de verkiezingen de Vivaldi-regering af te vallen. Dat heeft niet goed uitgepakt.” Ook coryfee Patrick Dewael zit in zak en as: gouwgenoot Marino Keulen verliest zijn zetel in het Vlaams parlement – een zetel die nochtans gepland was om door te geven aan Dewael junior.

De partij moet nu vervroegd op zoek naar een voorzitter en deze zomer gaat Open Vld dus alweer in een interne campagnemodus. Maar wie staat te popelen om eind augustus de fakkel over te nemen? Amper zes weken later volgt een eerste afrekening met de lokale verkiezingen, op 13 oktober. De sfeer zal bij de liberalen dan ook allicht onder het vriespunt zakken, niettegenstaande het putje zomer wordt.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen