1.6 C
Brussel

Claes: “Weg met de LEZ-pestmaatregel”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn kreeg in 2024 een forse stijging in boetes voor overtredingen in lage-emissiezones (LEZ). In een interview met Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) bespreken we de haalbaarheid van deze LEZ-regels en de falende prioriteitskeuzes van de Vlaamse regering.

De boetes die De Lijn moest betalen kenden het voorbije jaar een gigantische stijging. Waar het in 2023 nog om 2.350 euro ging, liep dit bedrag vorig jaar op tot maar liefst 70.375 euro, voornamelijk in Antwerpen en Gent. Voor het komende jaar heeft De Lijn een bedrag van 11.000 euro voorzien voor LEZ-boetes. Het valt dus nog af te wachten of dit bedrag werkelijk zal volstaan.

De Lijn heeft in 2024 meer dan 70.000 euro aan boetes betaald voor overtredingen in de lage-emissiezones, terwijl dat in 2023 slechts 2.350 euro was. Hoe verklaart u deze explosieve stijging, en wat zegt dit volgens u over het beleid van de Vlaamse regering en de haalbaarheid van de LEZ-regels?

Claes: “Er loopt veel mis bij De Lijn. De onnodige elektrische bussen die men had besteld lopen steevast vertraging op. Het faillissement van Van Hool en het feit dat ze nu bussen bestellen bij een Chinees merk vergroot de al bestaande mankementen aan de vloot. Verder is de toename van LEZ-boetes zeer pervers. De Vlaamse regering voert LEZ in, en vervolgens moet de Vlaamse regering boetes betalen, omdat de eigen busvloot niet voldoet aan de eigen regels.”

Het Vlaams Belang pleit al langer voor de afschaffing van de lage-emissiezones, die niet alleen gezinnen en pendelaars treffen, maar nu zelfs De Lijn duizenden euro’s kosten. Denkt u dat deze boetes aantonen dat het LEZ-beleid een pure pestmaatregel is?

Claes: “Met het Vlaams Belang willen we de lage-emissiezones onmiddellijk afschaffen. Het effect op de luchtkwaliteit is twijfelachtig. Daarnaast is het effect op de portefeuille voor veel Vlamingen gigantisch. Weg met die pestmaatregel.”

Minister Annick De Ridder (N-VA) stelt dat de Euro III-bussen nog dit jaar worden vervangen, maar ondertussen blijft De Lijn met boetes kampen. Is dit volgens u een voorbeeld van slecht beleid en een falende prioriteitenkeuze van de Vlaamse regering?

Claes: “Het is absoluut een probleem veroorzaakt door beleidskeuzes. In de plaats van peperdure elektrische bussen te bestellen bij een Chinese producent kan men veel beter investeren in betaalbare diesel-bussen van een Europese fabrikant.”

Lees ook:

Pestbeleid van Waals Gewest: Heel Wallonië wordt LEZ tegen 2025

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen