6.6 C
Brussel

“Circus Vivaldi”: Van Grieken roept op tot ontslag ganse regering

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De federale regering bevindt zich in een totale crisis. Volgens verschillende bronnen wordt er overwogen om een bemiddelaar aan te stellen om een (zelfs fysiek) conflict te ‘de-escaleren’. Op een vergadering van het kernkabinet liep een ruzie immers helemaal uit de hand tussen vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld), aldus Het Nieuwsblad. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vindt dat het genoeg is geweest. “Laat de kiezer zijn oordeel maar vellen over deze vaudeville!”

Na het incident was er gisteravond nog telefonisch contact tussen de betrokken ministers, maar een oplossing bleef uit, laat staan dat er beleidsmaatregelen werden afgeklopt. Het idee om een bemiddelaar in te schakelen, zou wel beslist zijn. In elk geval wordt verwezen naar eerdere incidenten waarbij Vandenbroucke bepaalde grenzen zou hebben overschreden, met termen als “karaktergestoord” en “grensoverschrijdend gedrag”.

Het naar buiten komen van dit incident spreekt luid over de sfeer binnen de regering Vivaldi, die inmiddels tot het vriespunt is gedaald. Er heerst nog steeds onduidelijkheid over het lot van MR-minister Hadja Lahbib, wat een onderwerp was tijdens de vergadering. Vandenbroucke wilde zijn steun voor Lahbib koppelen aan de goedkeuring van een dossier met betrekking tot ereloonsupplementen voor artsen. Maar Van Quickenborne wilde de vergaderzaal verlaten voordat het onderwerp aan bod kon komen, wat leidde tot woede bij Vandenbroucke.

Liegen, wanbestuur en fysiek geweld

Partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) reageerde op Twitter: “Liegen, wanbestuur en nu zelfs ministers die elkaar fysiek vastgrijpen tijdens de vergadering van het kernkabinet… Wat gaan we nog meemaken met circus Vivaldi?”

Hij roept op om de stekker uit de regering te trekken. “Waar zijn jullie mee bezig? Stop er toch gewoon mee en laat de kiezer zijn oordeel maar vellen over deze vaudeville!”

Lees ook: 

Frank Vandenbroucke had handgemeen met Van Quickenborne

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen