5.5 C
Brussel

Cipiers staken opnieuw: expert geeft Vlaams Belang gelijk

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het gevangenispersoneel heeft vanaf 22:00 uur gisterenavond het werk neergelegd voor een onbekende periode, dat meldt VRT NWS. De drie vakbonden eisen een grondige dialoog met Justitieminister Paul Van Tigchelt (Open Vld) betreffende de overbevolking, personeelstekorten en geweldsproblemen in de gevangenissen. Een expert van CEPANI, het Belgisch centrum voor arbitrage en mediatie, legt oplossingen op tafel die overeen komen met de standpunten van het Vlaams Belang.

De overbevolking in onze gevangenissen blijft een niet te onderschatten probleem. 30% van de gedetineerden is immers illegaal en meer dan 40% is vreemdeling. Op dit moment bevinden zich ongeveer 3.000 illegalen in de gevangenissen van ons land, wat meer is dan het plaatstekort in het gevangeniswezen.

“Maak verhuren aan illegalen echt illegaal”

“Je zou dat kunnen tegengaan door het verhuren aan mensen zonder wettig verblijf strafbaar te maken”, stelt CEPANI-advocaat Simon Deryckere in VRT NWS. “Dat zal mensen ertoe aanzetten om uit eigen beweging het land te verlaten, en in tweede instantie zal ook de ‘aanvoer van illegalen’ in de gevangenissen opdrogen.”

Verder wil hij eveneens personen die niet over de Belgische nationaliteit beschikken hun gevangenisstraf laten uitzitten in eigen land. De grootste groep gedetineerden zijn Marokkanen. “Dat is de grootste groep gedetineerden van buitenlandse origine. Ik pleit ervoor om Marokko onder druk te zetten om zijn gedetineerden terug te nemen. Ik vind dat je daarbij best ontwikkelingshulp als hefboom kan gebruiken”, aldus de expert die zich hiermee aansluit bij het Vlaams Belang-standpunt.

Lees ook: 

Dillen: “Overbevolking gevangenissen op te lossen met politieke moed”

BRON:VRT NWS
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen