22.2 C
Brussel

Chris Janssens na anti-Diyanet-pleidooi: “Wij zijn hier de baas”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) laat zich niet intimideren door het Diyanet-netwerk of gelijk welke Turkse organisatie. Dat heeft hij woensdagmiddag duidelijk gemaakt bij aanvang van de plenaire vergadering voor de camera van V-NIEUWS. De Vlaams Belang-ondervoorzitter riep tegelijk opnieuw op tot de volledige intrekking van subsidies en erkenning voor de 12 Diyanet-moskeeën in Vlaanderen die centen ontvangen van minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

Dinsdag ging Somers over tot de schorsing van erkenning van drie Diyanet-moskeeën.  Volgens Janssens en het Vlaams Belang is dit echter een milde en tijdelijke sanctie. De andere Diyanet-structuren kregen bovendien slechts een waarschuwing.

Janssens pleitte dan ook dinsdag en vandaag opnieuw voor de volledige en permanente intrekking van erkenning voor elke Diyanet-moskee. “Er zijn twaalf Diyanet-moskeën in Vlaanderen die worden erkend en dus gefinancierd door de overheid”, zo zei Janssens. “En die staan allemaal onder buitenlandse, Turkse invloed van sultan Erdogan en worden ook nog eens gefinancierd zowel vanuit Turkije als door de Vlaamse belastingbetaler. En wij vinden dat dat genoeg is geweest.”

De lange arm van Erdogan

Op de vraag of hij geen schrik heeft voor de lange arm van Turks president Recep Erdogan, na de intimidatie en mislukte rechtszaak tegen zijn persoon vorig jaar, antwoordde Janssens zelfzeker en zonder schrik dat “wij hier de baas zijn”. “De tienduizenden Turken die hier in Vlaanderen wonen, en met Erdogan willen dwepen, nodigen we uit om in Turkije te gaan wonen”, zo zei Janssens.

Diyanet is de benaming van het Turkse Ministerie voor Religieuze Zaken. Vanuit Ankara wordt dit globaal netwerk van moskeeën en imams gerund, dat volgens onze inlichtingendiensten ook ingezet wordt voor spionage- en infiltratiedoeleinden.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen