Chinese dumpingproducten van onlinewinkels als Temu en Shein overspoelen ons land – en dus ook de rest van de Europese Unie – via de luchthaven van Luik. Kik-CEO Patrick Zahn trekt aan de alarmbel in HLN: “Daar zitten zes douaneambtenaren. Het komt erop neer dat het controlepercentage nul is.”
Patrick Zahn, de topman van de Duitse textieldiscounter Kik, is niet te spreken over de douanewerking op de luchthaven van Luik. Chinese onlinewinkels worden er veel te laks behandeld, hekelt hij. De behandeling is “onrechtvaardig en onbegrijpelijk”, klinkt het in HLN.
Europese bedrijven moeten van de Europese Unie (EU) heel wat regels en voorschriften naleven, wat productie aanzienlijk duurder maakt. Chinese firma’s als Temu en Shein zijn niet gebonden door die regelgeving. Ook mogen hun pakketjes onder de 150 euro, na betaling van de btw van de lidstaat, zonder extra invoerrechten de EU binnenkomen.
Chinese dumpingproducten
“Het merendeel van de pakjes komt binnen via de luchthaven in Luik. Elke dag komen daar 400.000 à 500.000 pakketten toe van Temu en Shein”, volgens Zahn. De douanediensten worden volledig overrompeld, waarschuwt hij. “Daar zitten zes douaneambtenaren. Het komt erop neer dat het controlepercentage nul is.”
Eerder trok ook Staatsveiligheid al aan de alarmbel over mogelijke spionage vanuit het Alibaba-distributiecentrum in Luik. De Belgische overheid haalde voorheen alles uit de kast om de Chinese gigant naar Wallonië te lokken. Douanefraude was dan reeds een groot probleem.
Lees ook:
Staatsveiligheid waarschuwt voor Chinese spionage vanuit Luik