6.6 C
Brussel

China waarschuwt voor ‘sterke’ reactie tegen EU

Gepubliceerd:

- Advertisement -

China zal “streng en sterk” reageren op eventuele sancties die de Europese Unie aan zijn bedrijven oplegt, zo meldt Bloomberg. De aanleiding zou de levering aan Rusland van zogenaamde goederen voor tweeërlei gebruik zijn, die zowel voor militaire als voor civiele doeleinden kunnen worden gebruikt.

Het uitvoerend orgaan van de EU heeft voorgesteld strenge handelsbeperkingen op te leggen aan verschillende Chinese bedrijven in een poging hard op te treden tegen bedrijven die verboden goederen en technologieën aan het Kremlin leveren die de oorlogsmachine in Oekraïne hebben geholpen.

Dreigende taal vanuit China

Gevraagd naar het vooruitzicht van sancties na gesprekken in Berlijn dinsdag met zijn Duitse collega Annalena Baerbock, zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang dat China “geen wapens levert aan crisislanden of crisisregio’s”. Hij waarschuwde voor het verstoren van wat hij de “normale uitwisseling tussen Chinese en Russische bedrijven” noemde.

“Wij verzetten ons strikt tegen eenzijdige sancties tegen China”, zei Qin op een gezamenlijke nieuwsconferentie. “Als dat het geval zou zijn, zouden we er strikt en krachtig op reageren,” voegde hij eraan toe. “We zullen ook de legitieme en wettelijke belangen van ons land en onze bedrijven verdedigen.”

Exportbeperkingen

De Europese Commissie zegt dat de geviseerde bedrijven “rechtstreeks steun verlenen aan het militaire en industriële complex van Rusland in zijn aanvalsoorlog”. Er wordt opgeroepen tot “strengere uitvoerbeperkingen voor goederen en technologie voor tweeërlei gebruik, alsmede goederen en technologie die kunnen bijdragen tot de technologische versterking van de Russische defensie- en veiligheidssector”.

Baerbock zei verder dat het belangrijk is dat de EU-sancties tegen Rusland niet worden omzeild. “Dit is vooral van belang als Russische defensiebedrijven relevante goederen in handen krijgen”, aldus Baerbock. “We onderzoeken daarom zeer gerichte maatregelen die ervoor zorgen dat gesanctioneerde goederen, ook gesanctioneerde goederen voor tweeërlei gebruik, niet in de verkeerde handen terechtkomen.”

Discussie over Taiwan

De spanningen tussen de EU en China lijken dus weer op te lopen. Baerbock en Qin ontmoetten elkaar eerder in april in Peking om te discussiëren over Taiwan. Baerbock zei tijdens een gezamenlijke nieuwsconferentie tegen Qin dat een wijziging van de status van Taiwan “onaanvaardbaar” zou zijn. Hij antwoordde: “Wat China niet nodig heeft is een meester-leraar uit het Westen.”

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen