De Chinese president Xi Jinping verblijft in Rusland tijdens een driedaags bezoek aan het Kremlin. Het doel van het bezoek zou zogezegd het bekomen van vrede in Oekraïne zijn. Oekraïne heeft de voorwaarden intussen afgewezen en ook de VS staat sceptisch tegenover het initiatief, zo meldt Euronews. De echte doelen van China zijn hun eigen economie en het versterken van hun rol in de geopolitiek.
Slechts enkele dagen nadat het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd, ontvangt de Russische president Vladimir Poetin de Chinese leider Xi Jinping. Beijing spreekt van een “vriendschapsreis” met als doel “een constructieve rol te spelen bij de vredesbesprekingen” bij de oorlog in Oekraïne, die intussen al meer dan een jaar aan de gang is.
China in Rusland, wat zit erachter?
De timing van de ontmoeting is niet toevallig. Het stelt de Chinese president in staat om Pekings recente diplomatieke overwinning in het Midden-Oosten te benutten om ook het verloop van de oorlog in Oekraïne vorm te geven. China slaagde er toen in vredesonderhandelingen tussen Iran en Saoedi-Arabië te leiden.
China wil zichzelf presenteren als een neutrale speler en tegelijkertijd de banden met Rusland versterken, zonder Europa verder tegen zich in het harnas te jagen. Europa is immers een belangrijke handelspartner die Peking maar al te graag bij de VS wil weghalen.
Na de besprekingen zei Poetin tegen Xi dat Rusland kan voldoen aan de groeiende vraag naar energie van China. China kijkt immers naar Rusland als bron van olie en gas voor zijn groeiende economie. Geconfronteerd met westerse sancties probeert Rusland zijn economie te heroriënteren naar het oosten, vooral door de gesanctioneerde energietoevoer te verleggen.
Naast het economische is er echter nog een achterliggende beweegreden voor China. Zowel China als Rusland willen een partner in het verzet tegen wat ze beiden zien als Amerikaanse agressie, overheersing van globale aangelegenheden en oneerlijke bestraffing voor hun reputatie op het gebied van de mensenrechten. Er zijn plannen om de industriële samenwerking uit te breiden, inclusief de vliegtuig- en scheepsbouwindustrie en andere hoogtechnologische sectoren.
Het antwoord van het Westen
Oekraïne heeft het vredesplan van China intussen afgewezen en ook de Verenigde Staten staan sceptisch tegenover het initiatief. De Russische aanval wordt er niet in veroordeeld en een beëindiging zou betekenen dat Rusland delen van Oekraïne zou behouden. De vrede in het Oosten lijkt dus niet dichterbij.