China distantieert zich officieel van de opmerkingen van zijn afgevaardigde Lu Shaye die in heel wat Europese landen voor opschudding zorgden, zo meldt onder andere Reuters. “China respecteert de status van voormalige Sovjetlidstaten als soevereine naties”, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verschillende ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hadden eerder gezegd dat de opmerkingen van ambassadeur Lu Shaye onaanvaardbaar waren en hadden Peking gevraagd zijn standpunt te verduidelijken. “Deze ex-Sovjetlanden hebben geen feitelijke status in het internationaal recht omdat er geen internationale overeenkomst is om hun soevereine status te bewijzen,” stelde Lu.
Gevraagd naar zijn standpunt over de vraag of de Krim al dan niet deel uitmaakt van Oekraïne, zei Lu in een Frans interview dat het historisch gezien deel uitmaakte van Rusland en door de voormalige Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov aan Oekraïne was aangeboden.
China distantieert zich van Lu
Op de vraag of de opmerkingen van Lu het officiële standpunt van China vertegenwoordigen, zei Mao Ning, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Peking de status van de voormalige Sovjet-lidstaten als soevereine naties respecteert.
Mao haar verklaring lijkt een poging om Peking te distantiëren van de opmerkingen van Lu en de spanning met Brussel te verminderen.
Kritiek uit heel de EU
De verklaringen van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Parijs kwamen na kritiek uit de hele EU. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavsky zei in de aanloop naar een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg dat de opmerkingen van Lu “totaal onaanvaardbaar” waren.
De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken, Gabrielius Landsbergis, zei dat de drie Baltische landen Chinese vertegenwoordigers zouden ontbieden om officieel om opheldering te vragen. Hij zei dat Beijing “dezelfde boodschap brengt” als Moskou wat betreft het in twijfel trekken van de soevereiniteit van voormalige Sovjetlanden, wat hij als “gevaarlijk” omschreef.
De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, noemde de opmerkingen van Lu een “blunder” en zei dat inspanningen worden gedaan om de gemoederen te bedaren.