Chez Nous, de partij die ambieert een Waalse tegenhanger te zijn van het Vlaams Belang, is de populairste Franstalige partij op sociale media. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
Anderhalf jaar na de oprichting doet Chez Nous het van alle Franstalige partijen veruit het beste op sociale media. Ze lijken dan ook te slagen in hun opzet om een rechtse tegenstem in Wallonië van de grond te krijgen. Ze noemen zich “de enige patriottische partij van Wallonië”, met als belangrijkste thema’s het tegengaan van verspilling van belastinggeld, migratie, veiligheid en het behouden van tradities.
De recentste poging om een rechtse politieke agenda op tafel te gooien in Wallonië kwam van de Parti Populaire. Die partij werd opgericht door advocaat Mischaël Modrikamen. Ondanks een verkozen Kamerlid, kon de Parti Populaire echter nooit echt doorbreken. Jérôme Munier, oprichter van Chez Nous, werkte toen mee achter de schermen en daar heeft hij naar eigen zeggen geleerd hoe het beter kan.
Steun van het Vlaams Belang
Na hun oprichting kon Chez Nous op steun rekenen van het Vlaams Belang. Die steun kwam echter alleen in politieke vorm en niet in financiële vorm. “Bij Vlaams Belang kunnen we terecht voor advies, bijvoorbeeld voor de aanpak op sociale media”, zegt Munier.
Dat advies heeft alvast zijn vruchten afgeworpen. “Als we kijken naar het aantal interacties, de likes en shares, dan is het indrukwekkend wat Chez Nous doet”, zegt Reinout Van Zandycke, expert digitale politieke communicatie. “Sinds begin 2023 heeft de partij 316.000 interacties, tegenover PTB/PVDA op de tweede plaats met 191.000. Ter vergelijking: Ecolo heeft 50.000 interacties en de PS 30.000.”
Verkiezingen
De partij hoopt voor de verkiezingen in 2024 minsten één zetel te bemachtigen in de Kamer. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komt de partij echter niet op. Dat doen ze om geen stemmen te kapen van het Vlaams Belang. In ruil komt het Vlaams Belang niet meer op in Wallonië. In 2019 haalde die partij er namelijk maar liefst 19.000 stemmen.
Ook Chez Nous heeft af te rekenen met een cordon sanitaire. Elke Franstalige partij weigert pertinent om met hen in debat te gaan. Benjamin Briard, politicoloog aan de UCL, ziet desondanks een mogelijkheid tot doorbreken. “De voedingsbodem is er zeker. Onderzoek heeft al uitgewezen dat migratie als verkiezingsthema in Wallonië even sterk speelt als in Vlaanderen”, aldus Briard.