13.6 C
Brussel

Chauffeur van Gilkinet wordt betaald door NMBS

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) laat zijn chauffeur reeds jarenlang door de NMBS betalen, meldt La Libre. De woordvoerder van de minister bevestigt de feiten, maar stelt dat er geen sprake is van een belangenconflict. “Mocht de NMBS de minister van Mobiliteit maandelijks trakteren op dure etentjes, zou dat dan ook geen enkel probleem zijn?”, bekritiseert Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang) de kwestie. “De zweem van belangenvermenging bij de groenen blijft aanhouden.”

Nu duiken er ook bij mobiliteitsminister Gilkinet gedetacheerde medewerkers op. Deze komen van de NMBS en Infrabel. Wat opvallend is, is dat de chauffeur van de vicepremier één van deze gedetacheerde medewerkers is. Detachering wordt nochtans voorgesteld als een manier om personen met specifieke expertise te vinden bij andere administraties of overheidsbedrijven.

HR-Rail, de werkgever van alle Belgische spoorwegmedewerkers, bevestigt dat de chauffeur al jaren op de loonlijst van de vervoersmaatschappij staat. De functie werd aangeboden door de vorige minister van Mobiliteit François Beloot (MR). Men beweert echter bij hoog en laag dat dat er geen risico op belangenvermenging bestaat.

Hoe dan ook valt het op z’n minst ironisch te noemen dat een groene minister van Mobiliteit, die instaat voor het openbaar vervoer en pleit voor meer ecologisch verantwoord transport, zich laat rondrijden door een medewerker van de NMBS in een personenwagen.

Schandalen bij de groenen blijven zich opstapelen

Het gaat de groenen langs weerzijden van de taalgrens niet voor de wind de afgelopen weken. “Na het ontslag van voormalig staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) en de door bpost betaalde medewerkers van De Sutter, is dit alweer een opmerkelijke zaak”, zegt Troosters. “Een minister van Mobiliteit die een gratis chauffeur krijgt van het autonoom overheidsbedrijf dat hij moet controleren. Hoe kan het dat de ecologisten daar geen probleem in zien? De zweem van belangenvermenging bij de groenen blijft aanhouden.” Ook gisteren kwam Gilkinet in opspraak omwille van vermoedelijke belangenvermenging bij Skeyes.

Volgens Troosters zou het niet correct zijn van Gilkinet om de NMBS-medewerker in dienst te houden als chauffeur. “De nieuwe politieke cultuur die de groenen propageerden aan het begin van deze legislatuur is nu al compleet ongeloofwaardig”, aldus het Kamerlid. Het Kamerlid plant de minister van Mobiliteit erover te ondervragen.

Lees meer:

Ook vermoedelijke belangenvermenging bij Gilkinet (Ecolo) met Skeyes

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen