18 C
Brussel

‘Chat control’: achterpoortje voor een Stasi van de Europese Unie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Met de controversiële ‘chat control’-plannen wil de Europese Unie (EU) niet enkel een achterpoort installeren op ieders smartphone, maar ook een centrum oprichten dat dossiers mag aanleggen over burgers, schuldig en onschuldig. Die Stasi-praktijken geven het supranationale orgaan ongeziene macht.

Wie ‘Europees Centrum voor de Strijd tegen Kindermisbruik’ (ECSK) leest, denkt wellicht niet meteen aan iets kwaadaardigs. Integendeel, zelfs. Maar dit Centrum – dat in het Nederlandse Den Haag opgezet moet worden, vlak bij Europol – kan makkelijk ingezet worden om onschuldige burgers te bespioneren, volgens onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert.

Deze nieuwe supranationale overheidsdienst mag databanken aanleggen van beelden uit privécommunicatie van alle EU-burgers. In beginsel moeten die ‘mogelijk’ wijzen op kindermisbruik. Maar ‘valse positieven’ –  gevallen waarin blijkt dat er helemaal geen sprake is van misbruik – mag het ECSK ook bewaren in burgerdossiers.

Die persoonlijke info van burgers mag bewaard worden ‘zolang het nodig is om de databanken up-to-date en kwalitatief te houden’, klinkt het. Die abstracte bewoording laat een nagenoeg eindeloze bewaring toe. ‘Alle relevante politiediensten en Europol’ kunnen daarna toegang krijgen tot uw privécommunicatie voor hun lopende onderzoeken.

Stasi-praktijken van de EU

Eenmaal het ECSK is opgericht, heeft de Europese Commissie ook de bevoegdheid om de gebruiksparameters en doeleinden van die enorme databanken bij te stellen. In de toekomst kunnen privégegevens van burgers dus ook ingekeken worden in onderzoeken naar andere vormen van ‘criminaliteit’.

Voorlopig moet men nog politie-inspecteurs inschakelen om vermeend strafbare ‘memes’, spotprenten, spandoeken en slogans op te gaan sporen. Met wat sleutelen kan de EU dat werk overlaten aan een leger Eurocraten die onze communicatie met een druk op de knop kan uitlezen.

Van transparantie is al helemaal geen sprake. De enige dienst die bevoegd zal zijn om over de werking van het ECSK te communiceren, is het ECSK zelf. Op wat onverifieerbare publieke rapporten na, wordt de dienst een zwart gat voor de gemiddelde burger.

Lees ook:

Massasurveillance: Europese Unie wil ‘achterpoort’ in chat-apps

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen