13.3 C
Brussel

Charles Michel geeft “exploderend reisbudget” uit

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Charles Michel (MR), Belgisch oud-premier en huidig president van de Europese Raad, heeft kritiek op de nek gehaald van meerdere actoren in het Europees Parlement en de Duitse, Poolse en Italiaanse EU-lidstaten. Zijn reisbudget en navenante luchtvervuiling door de vele vluchten zijn van zodanige omvang dat de belangrijke Franse krant Le Monde een groot exposé erover bracht.

De reiskosten van Michel zijn veel hoger dan die van zijn voorgangers. Zo gaat het stuk in Le Monde van start. Reden van de hoge kosten zijn Michels voorkeur voor het gebruik van private jets, zelfs voor korte afstanden. Dat oogst heel wat kritiek bij diverse actoren. Eén EP-politicus had het zelfs over een “exploderend reisbudget […], symptomatisch voor het gebrek aan respect binnen de Europese instellingen voor hun financier: de belastingbetaler.”

2,5 miljoen in 2024

Sinds het aantreden van Michel als EU-‘president’ – dat van start ging nog voor zijn ambt als Belgisch premier in lopende zaken er op zat – is hij al nagenoeg overal geweest: New York, Peking, Phnom Penh, Johannesburg, Doha, Tokyo… en natuurlijk de Europese hoofdsteden. En daar komt een flink prijskaartje bij. Het 2024-budget voor het kabinet van Michel bedraagt 2,5 miljoen euro, een half miljoen hoger dan het jaar ervoor, zo bracht Politico eerder.

Die budgetten zijn echter niet gebeiteld in steen. In mei zal de plenaire vergadering van het Europees Parlement (EP) de begrotingsuitgaven aan de verschillende EU-instellingen bespreken. En volgens Le Soir en willen de socialistische en groene EP-fracties Charles Michel dan om uitleg vragen. Lidstaten Polen, Italië en Duitsland zouden zich aansluiten bij de vragen rond de verhoogde uitgaven. Ook de nationalistische EP-fractie – Identiteit & Democratie (ID) – waarin het Vlaams Belang zetelt, liet al luide kritiek horen en zal Michel interpelleren.

De woordvoerder van Michel ontkent in ieder geval via Le Monde “elke verkwisting van uitgaven”. Volgens het kabinet van Michel zouden de reiskosten in 2024 “deel uit maken van een raming van de administratie”.

“Wat doet Michel in feite?”

Het hele vraagstuk is in ieder geval niet nieuw, zo wijst het Vlaams Belang er op in een communicatie. Maar “velen vragen zich af wat de man daar eigenlijk doet”, zo reageert, Gerolf Annemans, fractieleider voor Vlaams Belang in het Europees Parlement. “Het exploderende reisbudget is symptomatisch voor het gebrek aan respect binnen de Europese instellingen voor hun financier: de belastingbetaler.”

“Michel is al sinds zijn aantreden op zoek naar een manier om zich te profileren en verwikkeld in een ego-strijd met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Iedereen herinnert zich bijvoorbeeld het veelbesproken ‘stoelenincident’ tijdens een topontmoeting met Turks president Recep Erdogan. Blijkbaar zijn velen trouwens vergeten dat Michel aan het einde van zijn premierschap in België een ware begrotingskrater achterliet.”

Het Vlaams Belang zal zich in mei aansluiten bij het kritisch onderzoek en vragenronde in het Europees Parlement.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen