“Ik denk dat het niet verkeerd is om een soort van tweede reflectiekamer te hebben die ook gericht kan zijn op de lange termijn.” Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) gezegd tijdens haar optreden in het duidingsprogramma ‘De Zevende Dag’. De minister doelt op het bestaan van de Senaat, een instelling die volgens haar in een heel aantal andere Europese landen nuttig werk levert. In België is de senaat qua bevoegdheden echter helemaal ontmanteld, maar slorpt het nog een kleine 50 miljoen op per jaar.
Een deel van VRT-duidingsprogramma ‘De Zevende Dag’ stond zondag in het teken van politieke vernieuwing. Uit opiniepeiling ‘De Stemming’ blijkt immers dat 43% van de Vlamingen ontevreden is over de gang van zaken in de politiek. Bovendien vindt de helft van de bevolking dat België niet democratisch wordt bestuurd. Minister van Binnenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen Annelies Verlinden was daarom te gast om antwoorden te bieden op de vragen die burgers hebben voor de politiek. Vreemd genoeg poneerde Verlinden niet meer democratie als antwoord op het ongenoegen van de burger, maar het bestendigen van de onpopulaire en onverkozen senaat.
Verlinden wil concurrenten niet langer “te slim af proberen zijn”
“Politici lijken niet meer de antwoorden te hebben op de problemen van morgen”, klonk het wel uit de mond van Verlinden. “We moeten stoppen met proberen elkaar te slim af te zijn of spelletjes te spelen”.
Een kijker stelde zich echter de vraag waarom minister Verlinden dan lachend op de tribunes van Antwerp FC terug te vinden was, terwijl de stad Sint-Truiden te kampen kreeg met een illegale raveparty. “Ik heb geprobeerd om goed te luisteren naar al degenen die expertise hebben in ordehandhaving”, repliceerde de Schotense. “Alle experten zeiden me dat we moesten proberen om het gecontroleerd te doen beëindigen.”
Kabinetten
In de studio werden eveneens bezorgde burgers uitgenodigd. Kijker Ludo Cluppens, een gepensioneerd verkeerspsycholoog, vraagt zich af waarom de kabinetten van de Vivaldi-coalitie zo rijkelijk gevuld zijn en of deze niet kleiner gemaakt kunnen worden.
Volgens Verlinden is het alternatief van kabineten grotere administratie. Nochtans hebben we in België in vergelijking met onze buurlanden al een groot ambtenarenapparaat, bovenop de kabinetten. Met 814.000 mensen die voor een overheid werken in België is het aandeel van ambtenaren is ons land 18,4 procent, 0,3 procentpunt boven het gemiddelde van OESO-landen. Bovendien horen ze bij de duurste van Europa.
Senaat en de cd&v
Daarnaast vroeg Cluppens ook wat het nut van de Senaat nog is. Het is een grote instelling die elk jaar heel wat geld opsoupeert en niet meteen een zichtbare bijdrage levert, zo vond Cluppens.
Minister Verlinden was het niet eens met die vraag. “Twee kamers hebben in een parlementaire democratie is niet gek. Dat bestaat ook in het buitenland.” De minister wil de senaat dan ook graag behouden. “Ik denk dat het niet slecht is om een soort van ‘reflectiekamer’ te hebben die dan ook gericht kan zijn op de lange termijn.” Nog volgens Verlinden moeten we niet streven naar een afschaffing van de Senaat, maar “naar een betere taakverdeling voor de Senaat.”
Of dat dat betekent dat er voor cd&v opnieuw bevoegdheden naar de Senaat moeten, wat vroeger een omslachtiger wetgevend proces betekende, is onduidelijk.