20.6 C
Brussel

Cd&v-voorstellen arbeidsmarkthervorming houden transfers in stand

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Cd&v heeft enkele voorstellen gedaan om de arbeidsmarkt te hervormen. Zo willen ze de lasten op arbeid verlagen middels een fiscale hervorming, een rechtstreekse koppeling doorvoeren tussen het verhogen van de uitkeringen en het verhogen van de lonen en de werkloosheidsuitkeringen sneller laten dalen en beperken in de tijd. De voorstellen van cd&v zullen zo goed als niets veranderen, vindt het Vlaams Belang. “Deze voorstellen zijn een maat voor niets”, zegt Kamerlid Hans Verreyt (Vlaams Belang) in een mededeling. “Werkenden moeten netto meer overhouden en er is dringend nood aan een regionalisering van het volledige arbeidsmarktbeleid.”

Slechts 72 procent van de Belgische beroepsbevolking is te werk gesteld. In Wallonië en Brussel is respectievelijk maar 65,7 en 62,2 procent van de bevolking aan het werk. Vlaanderen doet het aanzienlijk beter met een werkzaamheidsgraad van 76,7 procent. Was het niet voor Vlaanderen, dan behoorde België tot de absolute staart van het Europese peloton. Deze cijfers liggen dan ook aan de basis van de torenhoge transfers van het werkende noorden, naar het niet-werkende zuiden van het land.

Voor postjes plooit men voor de PS

En terwijl de VDAB 2,9 procent van de werkonwilligen sanctioneert, legt Forem, de Waalse arbeidsbemiddelaar slechts in 1,1 procent van de gevallen een sanctie op. Actitris, de Brusselse arbeidsbemiddelaar doet nog slechter met 0,2 procent. “Dit toont duidelijk aan dat de prioriteiten en de visie in de verschillende landsdelen mijlenver uit elkaar liggen”, zegt Verreyt.

“Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het werk krijgen. Wallonië en Brussel, onder druk van de PS, willen dit niet. Doordat de Vlaamse partijen, waaronder cd&v en Open Vld, keer op keer voor de postjes kiezen en hun ziel verkopen aan de PS, houden ze deze transfers in stand. Dit maakt hen even schuldig als de PS zelf”, aldus Verreyt.

Herinvoering van de pensioenbonus

Volgens arbeidseconoom Stijn Baert zullen de voorstellen van cd&v om de arbeidsmarkt te hervormen het verschil tussen werken en niet werken niet vergroten. Ook wil cd&v de pensioenbonus, die werd afgeschaft door de vorige regering waar zij zelf deel van uitmaakten, herinvoeren. Daarmee gaan ze regelrecht in tegen het advies van het Planbureau. Dat noemt de pensioenbonus immers niet efficiënt en te duur.

“Het teruggrijpen naar dure, achterhaalde recepten zoals de pensioenbonus, bewijst het failliet van de voorgestelde maatregelen en van de cd&v als partij”, zegt pensioenexpert van het Vlaams Belang Ellen Samyn. “Enkel met het Vlaams Belang kan echt hervormd worden. De andere partijen, van de PVDA tot de N-VA, zijn te verknocht aan de PS.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen