In een interview met De Zondag over de Belgische staatsstructuur heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) gezegd voorstander te zijn van ‘samenwerkingsfederalisme.’ De minister erkent de grote verschillen met Wallonië, ‘maar wil graag verdergaan op het huidige pad’. Dat is zéér opmerkelijk, want cd&v heeft al jaren ‘positief confederalisme’ in het programma opgenomen. Eerder verwierp ook al Open Vld het confederalisme uit het eigen programma onder oud-voorzitter Gwendolyn Rutten. Maar welke communautaire mantel de cd&v ook aantrekt, de Franstalige coalitiepartners lieten eerder al weten niet geïnteresseerd te zijn in een institutionele hervorming.
Voormalig minister van Justitie Koen Geens (cd&v) liet in het verleden optekenen dat het op federaal niveau praktisch onmogelijk is om nog grote hervormingen door te voeren. De kloof met Wallonië is volgens hem dusdanig groot geworden dat noodzakelijke hervormingen nauwelijks doorgedrukt kunnen worden. Verlinden erkent evenzeer het federale niveau nagenoeg volledig geblokkeerd is. “Het is gigantisch moeilijk geworden, dat is geen geheim”, klinkt het.
De minister wil echter niet gezegd hebben dat cd&v door haar federale regeringsdeelname is meegesleurd in een regering van de stilstand. De huidige situatie is volgens haar te wijten aan de discussies tussen deelstaten. “De ene regering wordt gebruikt om oppositie te voeren tegen de andere”, aldus Verlinden.
Vlinderakkoord
Nochtans was de cd&v een van de grondleggers van de zesde staatshervorming. Het vlinderakkoord heeft de staatsstructuur alleen maar ingewikkelder gemaakt. In plaats van volledige bevoegdheden over te hevelen naar de deelstaten, werden deeldomeinen losgeknipt van het federale niveau. Het gevolg is een soep van bevoegdheden, waarbij geen overheid nog weet waar zij precies verantwoordelijk voor is. Verlinden wil naar eigen zeggen die impasse doorbreken. “Ik geloof in samenwerkingsfederalisme, maar dat zal maar lukken als we de bevoegdheden beter afbakenen.”
Dat is een zéér opmerkelijke uitspraak, gezien cd&v in het verleden altijd achter het ‘positief confederalisme’ stond. Dat werd zelfs een partijstandpunt van de christendemocraten. De bocht naar het Belgisch federalisme lijkt met het ‘samenwerkingsfederalisme’ volledig te zijn ingezet.
Eerder liet ook Open Vld het confederalisme uit haar programma schrappen. ‘Wij willen geen hypocriete termen in de politiek en wij willen niet dat land splitst”, klonk het bij monde van toenmalig voorzitter Gwendolyn Rutten. Blijkbaar trekken de traditionele partijen enkel de communautaire kaart wanneer ze willen scoren in verkiezingstijd.
Staatshervorming?
Maar welke communautaire mantel de cd&v ook aantrekt, de Franstalige coalitiepartners willen van geen staatshervorming weten. Minister van Institutionele Hervormingen David Clarinval (MR) veegde dat idee afgelopen maand zelfs nog van tafel.
Een “grote marchandage institutionnel” is volgens hem niet nodig. Een frappante opmerking voor een minister van Institutionele Hervorming. En zo blijft het wederom aanmodderen op het federale niveau.