8.2 C
Brussel

Cd&v-burgemeester betaalt al jaren geen leegstandstaks voor pand

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De burgemeester van Wielsbeke in de provincie West-Vlaanderen, Jan Stevens (cd&v), betaalt al jaren geen leegstandstaks voor een gebouw dat hij bezit. De christendemocraat liet het huis zo’n 27 jaar geleden bouwen, maar is daarna weer bij zijn ouders ingetrokken. Hij heeft het huis ook niet verhuurd. Volgens Audit Vlaanderen zijn de totale kosten opgelopen tot zo’n 142.000 euro. De burgemeester zal echter maar een fractie van dit bedrag moeten betalen, zo meldt VRT.

De burgemeester van Wielsbeke was 142.000 euro verschuldigd aan zijn eigen gemeente. Hij bouwde het huis ongeveer 27 jaar geleden met de bedoeling er te gaan wonen. Door ongelukkige omstandigheden werden zijn ouders echter ziek, waardoor hij bij hen is blijven wonen. Sindsdien staat het huis volledig leeg.

Omdat Stevens het huis ook niet verhuurde aan anderen, stapelden de leegstandstaksen zich op. Nu, 27 jaar later, kreeg de burgemeester eindelijk zijn rekening in de bus. Hij heeft al die jaren zijn leegstandsheffingen niet betaald. Het document van Audit Vlaanderen is voorgelegd tijdens de gemeenteraad.

Klein deel

De burgemeester zou volgens het genoemde document op de hoogte moeten zijn geweest van de regels rond leegstaande huizen, omdat hij de bevoegdheid Wonen onder zich heeft. Of het gaat om een oprechte fout of om een frauduleuze poging om de betaling te ontwijken, wordt niet duidelijk uit de gemeentelijke verklaring.

Het vervolg van het verhaal heeft echter wel een onregelmatig tintje. Tijdens de gemeenteraad van december kwam burgemeester Stevens zelf met een oplossing: hij zou minder dan 10.000 euro betalen aan leegstandstaksen, en de rest zou kwijtgescholden worden. De gemeenteraad stemde hiermee in, waardoor de christendemocraat slechts een klein deel van het totale bedrag hoeft te betalen.

BRON:VRT
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen