10.4 C
Brussel

Cd&v bijt tanden stuk op verlaging spaarrente

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wil dat de banken nog voor de zomer hun rentes verhogen. “Als er over een maand nog niets veranderd is, dan gaan we kijken welke verdere stappen we moeten ondernemen”, zo zei hij in ‘De afspraak op vrijdag’. Van Peteghem maande de banken eerder al per brief aan om de rente te verlagen, maar daar gingen zij dus niet op in. Cd&v lijkt zo haar tanden stuk te bijten op het dossier. “Met deze cd&v zal het niet lukken en met Vivaldi uiteraard nog minder. Wat na 2024? Partij of doelstelling?”, reageert Europarlementslid Tom Vandendriessche op Twitter. 

Minister Van Peteghem wil de banken niet bij wet verplichten de rente te verhogen. Daarom stuurde hij hen vorige week een brief met de vraag naar de rentes te kijken. Zo’n brief is niet meteen het beste middel om de banken te dwingen hun rentes te verlagen. Dat feit was ook kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) niet ontgaan. “Het braaf briefje van de minister is allesbehalve het krachtige signaal waar wij en de spaarders in dit land op rekenden”, reageerde hij eerder deze week in een persmedeling

Het Vlaams Belang is vragende partij om de druk op de banken te blijven opvoeren. “Er moet eindelijk eens eerlijk gebankierd worden. De burgers hebben de grote banken gedepanneerd bij de laatste crisis, het is tijd dat ze wat terugdoen”, zei Vermeersch donderdag voor de camera van V-nieuws. “We mogen niet vergeten dat de belastingbetaler in dit land [iets meer dan] 10 jaar geleden de banken heeft gered. Dus het is tijd om keiharde druk te zetten op die banken, zodanig dat die rente eindelijk wordt verhoogd. En dat kan door de minimumrente op te trekken.”

Chaos binnen Vivaldi

Nu de brief van Van Peteghem in dovemansoren is gevallen, legt hij de banken een termijn op. “Als er binnen een maand niets veranderd is, als de rentes niet gaan stijgen, dan is er een probleem van concurrentie op de markt. En dan zullen we op dat moment zien welke stappen we moeten zetten”. Er is binnen de Vivaldi-regering echter geen overeenkomst over de kwestie. De PS, Vooruit en Groen lanceerden al een voorstel waarbij de spaarrente wordt vastgeklikt aan de depositorente van de Europese Centrale Bank. Van Peteghem ziet dat echter niet zitten. Hij vreest dat bij een stevig ingrijpen de stabiliteit van ons financieel stelsel op die manier in gevaar kan komen. 

Europarlementslid Tom Vandendriessche vat de kwestie gevat samen op Twitter: “Ik vind Vincent Van Peteghem een ernstig politicus”, schrijft hij. “Maar met deze cd&v zal het niet lukken en met Vivaldi uiteraard nog minder. Wat na 2024? Partij of doelstelling?”

BRON:VRT
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen