13.4 C
Brussel

Camus geeft lezing over omvolking in Vlaams Parlement

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Renaud Camus, de Franse auteur en grondlegger van de term ‘omvolking’, geeft morgen een lezing in het Vlaams Parlement op uitnodiging van Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang). Dewinter kondigde dit, naar aanleiding van zijn eigen boek ‘Omvolking’, bijna twee jaar geleden aan. Dat meldt ook De Morgen.

Camus is auteur van ‘Le Grand Remplacement’. In een interview met Knack in 2019 stelde hij dat omvolking geen theorie is, maar gewoon een naam voor een gebeurtenis zoals ‘Grote Depressie’ of ‘Grote Oorlog’. Geen complottheorie, zodus. Morgen gaat de conferentie ‘Massa-immigratie: ondergaan of tegengaan’ van start om elf uur ’s ochtends.

“Elke fractie kan aanvragen indienen en die evenementen worden enkel ambtelijk beoordeeld, niet politiek, net om discussies te vermijden over wat wel of niet kan”, zegt de kabinetschef en woordvoerder van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA). “In het huis van de democratie moeten alle meningen kunnen.” Verschillende politieke fracties in het Vlaams Parlement willen zich uitspreken tegen het discours van Camus, maar formeel lijkt iedereen zich neer te leggen bij het reglement.

‘Omvolking’ blijft protest opwekken

Dewinter gaf sinds het uitbrengen van zijn meest recente boek lezingen doorheen heel Vlaanderen. Deze konden vaak rekenen op extreemlinks tegenprotest. Begin december in Gent trachtten linkse demonstranten zo een lezing georganiseerd door het KVHV te verhinderen. Daar werd Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) tijdens een actie voor vrije meningsuiting besmeurd met yoghurt. Ondanks het luide geroep, getrek en geduw, kon de lezing toch plaatsvinden. Eerder, tijdens een spreekbeurt in Leuven, werd Dewinter zelfs gewelddadig tegen de grond gewerkt door de tegenbetogers.

Eén van de aanvoerders van het protest te Leuven was Petra Denier, dewelke nog verkiesbaar stond op een PVDA-lijst. Ook nu is ze een petitie gestart om de boekvoorstelling in het parlement tegen te houden. Deze haalt evenwel nog geen zeventig handtekeningen. Ze beweert verder geen weet te hebben van acties komende zaterdag.

De militaire politie, die instaat voor de veiligheid in het Vlaams Parlement, is in overleg met de Brusselse politie wel voorbereid op extreemlinkse protestacties.

Lees ook:

“Omvolking en superdiversiteit zijn hetzelfde”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen