13.4 C
Brussel

Buurt opgeschrokken door grove Vlaamsonvriendelijke pro-Marokko graffiti

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Buurtbewoners uit Zuun, een gehucht in de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, wisten niet waar eerst te kijken wanneer ze gisteren het recreatiecentrum Zonnig Leven zagen. Het gebouw werd van kop tot teen beklad met Vlaamsonvriendelijke graffiti in het Frans. Deuren, ramen en muren staan volgeschreven. De gemeente, die reeds lang te kampen heeft met communautaire spanningen, tilt zwaar aan de zaak. De politie voert een onderzoek naar de daders, zo meldt Het Nieuwsblad.

“Petit, cherche pas à comprendre. C’est une commune flamande, mais tu parlera Français comme tout le monde”, “J’ai ma bite dans tous les culs des Flamands”, “Vive le Maroc” en “Justice pour Adil” zijn slechts enkele voorbeelden van de vele schunnige slogans die in graffiti werden aangebracht op het recreatiecentrum. De buurt reageert geschokt en kan geen goed woord kwijt over de daders van dit vandalisme.

“Dit is een buurt met veel kleine kinderen die graag in het Zonnig Leven gaan spelen. Wat als die met zo’n vandalisme geconfronteerd worden?” en “Dit is een teken van totaal gebrek aan respect”, klinkt het bezorgd op sociale media. Anderen stellen zich begrijpelijk vragen bij de opvoeding van de betrokken daders en pleiten voor camera’s aan het buurtcentrum.

Onderzoek naar daders loopt

“Uiteraard is dit voor ons niet zomaar een fait-divers”, reageert burgemeester Jan Desmeth (N-VA). “We nemen deze zaak zeer ernstig. De politie is een onderzoek gestart die hopelijk tot de identificatie van de daders kan leiden. Vaste camera’s hebben we aan het Zonnig Leven helaas niet. Meer kunnen we over het onderzoek op dit moment niet zeggen in het belang van dit onderzoek.”

“We hebben ondertussen zelf als gemeente proces-verbaal laten opstellen en we houden alle kosten nauwgezet bij die we maken in het kader van dit dossier”, besluit Desmeth. “Als we de daders vinden, krijgen ze zeker de rekening gepresenteerd en die zal niet min zijn. Dat weten we nu al. De daders zullen voor alle kosten moeten opdraaien.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen