16.9 C
Brussel

Bury (VB) wil straffen voor het beschadigen van monumenten optrekken

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Italiaans minister van cultuur Gennaro Sangliuliano diende woensdag een wetsvoorstel in om de bekladding van monumenten en kunstobjecten harder te bestraffen, dat meldt VRT. Op die manier wil de minister klimaatactivisten ontmoedigen om verder monumenten te bekladden. Kamerlid voor het Vlaams Belang Katleen Bury vindt dat een zeer goed voorstel. “Onze partij diende in september 2020 reeds een gelijkaardig voorstel in”, staat te lezen op de website van het Vlaams Belang.

De jongste jaren bekladden en vernielden zelfverklaarde ‘klimaatactivisten’ in heel wat landen belangrijke monumenten en kunstwerken. De Italiaans minister van cultuur Gennaro Sangiuliano wil dat nu tegengaan door zwaardere straffen in te voeren. Bury ziet daarin een goed idee om ook andere bekladders naast klimaatactivisten aan te pakken. “Maar het gaat niet enkel om aanvallen vanwege zogenaamde klimaatactivisten”, zegt het Kamerlid. “Ook linkse woke-activisten trachten monumenten te beschadigen of te laten verdwijnen, zelfs tot in het absurde toe.”

Het voorstel van het Vlaams Belang in 2020 stelde voor om de huidige gevangenisstraf op te trekken naar zes maanden tot drie jaar. Nu riskeert iemand die graven, monumenten, kunstvoorwerpen en dergelijke vernielt of beschadigt amper acht dagen tot een jaar gevangenisstraf.

Katleen Bury: “Aanvallen op ons erfgoed zijn aanvallen op onze westerse geschiedenis”

Bury vindt dat er geen redenen zijn om monumenten weg te halen. “Monumenten beschadigen, verwijderen of slopen omdat ze bepaalde personen of groepen zogenaamd zouden ‘kwetsen’ is allerminst een oplossing. Ook het ‘klimaat’ wordt op geen enkel vlak beter van het besmeuren of vernielen van monumenten.” Het kamerlid kan enkel maar concluderen dat het voorstel van de Italiaans minister een prima initiatief is dat ook bij ons navolging verdient.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen