11.5 C
Brussel

Burgemeester Teheran kreeg visum zonder vingerafdrukken te geven

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De burgemeester van Teheran, die eerder deze maand visa kreeg voor hemzelf en zijn medewerkers, moest hiervoor geen vingerafdrukken geven. Dat is nochtans wel de normale procedure. Dat meldt Business AM. Het gegeven schijnt een nieuw licht op het reeds zeer omstreden en gevoelig dossier.

Nieuwe elementen duiken op in de Teherangate-zaak. Dat de burgemeester van Teheran Brussel al mocht bezoeken, was al oorzaak voor problemen genoeg. Dit gezien Iran onterecht EU-burgers zoals Olivier Vandecasteele vasthield/vasthoudt omwille van een chantagepolitiek. Maar nu blijken de procedureregels ook op allerlei andere manieren geschonden.

De Iraanse delegatie kon bijzonder snel visa krijgen, zo blijkt uit informatie die Kamerleden konden inkijken. “Problematische toestanden”, klinkt het bij bronnen van Business AM. Teherans burgemeester Alireza Zakani weigerde zo om zijn vingerafdrukken te laten afnemen. Maar dat is wel nodig om een visum te krijgen onder normale omstandigheden. Zakani weigerde dat op basis van het argument dat hij “een lid van de regering” zou zijn, waarvoor diplomatieke uitzonderingen zouden gelden.

Dat is dubbel gevoelig, want niet alleen gaf de Belgische overheid zo toe aan oneigenlijke druk, maar liet het zo ook impliciet een ‘lid van de regering’ van Iran toe op het grondgebied, waartegen verschillende EU-sancties lopen.

Lahbib ging in tegen adviezen van de ‘C4’

De hele visumtoekenning moet dus zeer onproper zijn verlopen, wat ook gestaafd wordt doordat de bevoegde ambtenaren in mails vragen om “misschien best deze conversatie bij [te] houden in uw archief”. De dienst in Brussel op Buitenlandse Zaken die de visa uitreikt, de ‘C4’, gaf immers een negatief advies en schreef dat “het niet opportuun [is om] de visa uit te reiken”.

Maar die visa kwamen er dan toch, door inmenging van buitenlandminister Hadja Lahbib (MR). Zij moet zich maandag nogmaals verantwoorden voor haar (hoofd)rol in de affaire.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen