6.6 C
Brussel

Bulgarije verdeeld tussen Rusland en de Europese Unie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een pro-Westers hervormingsblok heeft volgens de exitpolls de meeste stemmen gewonnen bij de parlementsverkiezingen in Bulgarije. Zij zal echter naar verwachting moeite hebben om een stabiele coalitieregering te vormen. De uitslag van de verkiezingen zal belangrijke gevolgen hebben voor de toekomst van Bulgarije en zijn relatie met de Europese Unie, zo meldt Politico.

De verkiezingen zijn overschaduwd door beschuldigingen van corruptie tegen de vorige regering onder leiding van Boyko Borissov. De partij van Borissov, GERB, krijgt het zwaar te verduren van de oppositie. De beschuldigingen tegen de regering van Borissov hebben geleid tot wijdverspreide protesten en eisen voor politieke hervormingen. In de afgelopen twee jaar zijn in het land vijf verkiezingen gehouden, wat de politieke instabiliteit in Bulgarije weerspiegelt.

Tussen Rusland en de Europese Unie

De Bulgaarse parlementsverkiezingen zijn uitgelopen op een krappe race, die de diepe kloof tussen pro-EU en pro-Russische facties weerspiegelt. Volgens de exitpolls gaat het hervormingsblok, dat pro-EU is, aan de leiding met 24% van de stemmen. Het blok heeft beloofd de politiek van het land op te schonen en de economie te verbeteren. Het pro-EU standpunt van het Reformistisch Blok was voor veel kiezers een belangrijk verkoopargument.

Anderzijds wordt verwacht dat de pro-Russische partij Vazrazhdane ongeveer 11% van de stemmen zal winnen. De leider van de partij, Kostadin Kostadinov, pleit voor nauwere banden met Rusland en heeft kritiek op het Bulgaarse lidmaatschap van de Europese Unie. Als Vazrazhdane genoeg zetels wint, kan zij een pro-EU-coalitie dwingen haar in de regering op te nemen, wat de vorming van een stabiele regering bemoeilijkt. Het standpunt van Vazrazhdane heeft steun gekregen van sommige Bulgaren die vinden dat de EU haar beloften niet is nagekomen.

Bezorgdheid over Bulgarije

De politieke instabiliteit in Bulgarije heeft geleid tot bezorgdheid bij de EU-partners, die het land beschouwen als een strategisch belangrijk lid. De EU heeft haar steun uitgesproken voor de democratische instellingen van Bulgarije en er bij alle partijen op aangedrongen de verkiezingsuitslag te respecteren.

De verkiezingsuitslag zal verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomstige koers van Bulgarije en zijn relatie met de EU. De kloof tussen de pro-EU-kampen en de pro-Ruslandkampen zal een cruciale rol spelen bij het bepalen van de uitslag.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen