18.7 C
Brussel

Brusselse vrouw kan niet geholpen worden in Nederlands na verkrachting

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een Brusselse Vlaminge genaamd Anne (schuilnaam) werd op een vrijdagavond verkracht. Dat alleen al is een bijzonder traumatische ervaring, maar kort nadien kon ze in het Brusselse Zorgcentrum na Seksueel Geweld niet eens geholpen worden in haar moedertaal: het Nederlands. Dat brengt de VRT. Nochtans is Brussel volgens de bestuurswetgeving een tweetalige stad.

Het duurde even voordat de vrouw kon plaatsen wat er allemaal gebeurd was. Op zondagochtend, dus iets meer dan een dag later, beslist ze na een gesprek met haar huisgenoot om naar een Zorgcentrum na Seksueel Geweld te gaan.

In dit land zijn er intussen 10 van zulke centra, zodat slachtoffers op één en dezelfde plek terechtkunnen voor een waaier aan zorg: van medische zorg en forensisch onderzoek tot het neerleggen van een klacht en psychische zorg.

Portugees kon ook, Nederlands niet

Maar Anne kon enkel geholpen worden in het Frans… of het Portugees. Als ze een dag wachtte tot maandag kon het in het Engels. Dat zag Anne niet zitten, want “zo’n interview is ook niet gemakkelijk om af te leggen”, klinkt het bij VRT. “Je moet van elk moment, van elke minuut vertellen wat er gebeurd is, wie wat geïnitieerd heeft, er worden intieme details gevraagd. Dat zijn geen dingen die ik in het Frans kan, en al zeker niet op een moment dat ik heel emotioneel en in paniek ben. Dan wil je dat in je moedertaal doen.”

Er is normaal gezien ook een optie om dat met een tolk te doen, maar dat voorstel kreeg Anne niet. “Ik weet ook niet of ik het gedaan zou hebben, dat is toch onpersoonlijker en ongemakkelijker.” Anne is dan al naar Leuven gegaan maandag. “Eigenlijk was ik in zekere mate al te laat, hoewel ze dat in Leuven niet zo wilden benoemen. Er waren al wonden geheeld, ik had mij al gedoucht. Hoe sneller je gaat, hoe beter. Twee dagen later gaan, is al een veel groter probleem dan één dag later gaan.”

VRT contacteerde het zorgcentrum in kwestie en kreeg een schriftelijke reactie. Een verder interview werd geweigerd. Ze schrijven dat iedereen “ongeacht de taal waarin ze zich uitdrukken, hun sociale situatie, hun gender of hun leeftijd” zorg krijgt. Maar dat geldt duidelijk niet voor Nederlandstalige Brusselaars.

BRON:VRT NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen