13.3 C
Brussel

Brusselse burgemeesters voortaan met ‘genderneutrale’ sjerp

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de toekomst krijgen Brusselse burgemeesters en schepenen een meer ‘genderneutrale’ sjerp. Dat meldt VRT NWS en heeft de Brusselse regering beslist. De reden? De positie van burgemeester werd afgelopen jaren vaker ingenomen door vrouwen. Volgens de Brusselse minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (DéFi) was er daarom veel haast nodig om een genderneutrale sjerp voor te stellen die voor iedereen geschikt is.

De 19 Brusselse gemeenten krijgen vanaf 2024 een ‘genderneutrale’ sjerp. Zowel het kleurenpatroon als de manier waarop het lint gedragen wordt, veranderen. Vandaag dragen burgemeesters de sjerp rond het middel. Vanaf 2024 zullen burgemeesters een nieuwe krijgen om over de linkerschouder te dragen. Burgemeesters behouden de Belgische  driekleur. Brusselse schepenen doen afstand van de Vlaamsgetinte kleuren zwart en geel. Die maken plaats voor blauw en geel, de kleuren van Brussel. Ook het logo van Brussel (de iris) komt erop te staan.

Voor minister Clerfayt was het absoluut nodig om die verandering door te voeren.

“De tijd is gekomen om de sjerp van de lokale mandatarissen te moderniseren en hem meer af te stemmen op de Brusselse realiteit”, klinkt het. Vandaag telt het Brusselse Gewest vijf vrouwelijke burgemeesters. “We moeten de manier waarop de sjerp gedragen wordt dus aanpassen en geen onderscheid meer maken tussen de geslachten.”

BRON:VRT NWS
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen