14.7 C
Brussel

Brussels senator haalt uit naar burgemeester Close: “Rode PS-dictator”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Donderdag besloot het Brusselse stadsbestuur van Philippe Close (PS) de protestmanifestatie van het Vlaams Belang op Pinkstermaandag te verbieden. De beweegredenen zijn vaag, maar volgens Close is het onmogelijk om de manifestatie veilig te laten plaatsvinden wegens een extreemlinkse tegenbetoging. Dat ontlokte op Twitter de droge, maar scherpe observatie dat je zo ieders recht op vergaderen en betogen kan afnemen door simpelweg een tegenbetoging aan te kondigen. Ook Brussels voorzitter en senator Bob De Brabandere (Vlaams Belang) was kritisch: Close illustreert zijn onkunde rond het garanderen van veiligheid, “of hij is een antidemocratische rode PS-dictator, dat kan ook.”

Op Pinkstermaandag 29 mei om 14 uur staat er een protestbijeenkomst gepland in Brussel, georganiseerd door het Vlaams Belang en dit onder het motto ‘Doe ze Luisteren’. De door de PS-bestuurde stad Brussel heeft donderdag echter besloten om geen toestemming te verlenen voor de bijeenkomst op het Albertinaplein nabij Brussel-Centraal. Het Vlaams Belang liet prompt weten naar de Raad van State te trekken. Maar naast deze juridische verdediging, hanteert het Vlaams Belang ook offensieve retoriek op sociale media.

“Socialisten en democratie, nooit een goede combinatie geweest”

Zo moeide tevens Brussels Vlaams Belang-voorzitter en senator De Brabandere zich in het debat. En hij spaart de kritiek voor Close niet. “Met het niet toelaten van de protestmeeting van het Vlaams Belang demonstreert de Brusselse burgemeester zijn eigen falend beleid omdat hij niet in staat is de veiligheid van de grootste Vlaamse partij te garanderen”, zo tweet het Brussels Vlaams Belang-kopstuk. “Of hij is een antidemocratische rode PS-dictator, dat kan ook.”

Tom Vandendriessche, Europarlementslid voor het Vlaams Belang, merkte dan weer op dat je volgens de logica van Close elke betoging of politieke vergadering kan verhinderen door eenvoudigweg een tegenbetoging aan te kondigen. “Als de orde niet kan gehandhaafd worden omdat er een tegenbetoging is van extreemlinks, dan betekent dat eigenlijk dat geen enkele betoging nog kan plaatsvinden van het moment iemand een tegenbetoging aankondigt”, aldus Vandendriessche op Twitter. “Socialisten en democratie, nooit een goede combinatie geweest.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen