21.8 C
Brussel

Brussels parket vervolgt niet meer alle strafbare feiten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Wegens een ‘gebrek aan magistraten’ heeft het Brusselse parket verschillende Brusselse korpschefs aangeschreven om crisismaatregelen te treffen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Verschillende strafbare feiten zullen daardoor niet langer vervolgd worden. De beslissing komt er na tal van gelijkaardige berichten afgelopen maanden over niet-vervolging van gekende misdrijven.

“Het aantal magistraten bij het parket van Brussel is aanzienlijk afgenomen en, ondanks ons verzoek om extra personeel, lijkt deze situatie dit jaar niet te zullen veranderen. Tezelfdertijd neemt het aantal aandachtsgebieden toe. In deze omstandigheden zijn crisismaatregelen noodzakelijk.” Dat stond er in het schrijven van het Brusselse parket naar de Brusselse korpschefs.

Het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) liet aan La Libre weten op de hoogte te zijn van de situatie. Inmiddels vroeg hij om een herziening van het aanwervingsplan voor het parket van Brussel. Op die manier kunnen de nodige magistraten ter beschikking gesteld worden.

Internetfraude

Eerder deze week werd bekend dat West-Vlaamse speurders internetfraude waarvan de schade niet hoger oploopt dan 2.500 euro niet langer mogen vervolgen. Ook deze beslissing werd genomen door het parket. Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) sprak over klassenjustitie. “Wie een groot fortuin op zijn of haar rekening heeft staan en opgelicht wordt voor 5.000 euro krijgt wel een onderzoek, maar een bejaarde met een klein pensioentje die opgelicht wordt voor een bedrag lager dan 2.500 euro niet.”

Hiervoor werd ook al duidelijk dat 1 op 5 fraudezaken in Brussel zonder gevolg wordt geklasseerd. Deze Belgische straffeloosheid staat in schril contrast met Duitsland, waar het Openbaar Ministerie niet dezelfde vrijheid kent als in België om naar goeddunken zaken al dan niet te onderzoeken en te vervolgen. Sterker, bij een verdenking is het Duitse parket verplicht om formeel een onderzoek in te leiden volgens het ‘Legalitätsprinzip’.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen