11.5 C
Brussel

Brusselmans zal toezien op goed beheer KVS

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) staat in rep en roer: voor het eerst wordt een Vlaams Belanger democratisch aangesteld in de raad van bestuur. Ondanks de felle tegenwind nam Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) dinsdagavond vol overtuiging deel aan zijn eerste vergadering. “Ik ga niet met mijn partijprogramma onder de arm naar de vergadering”, gaf Brusselmans mee aan De Standaard. “Ik ga mijn uiterste best doen om er op toe te zien dat de KVS goed beheerd wordt.”

Brusselmans werd meteen na zijn aanstelling getrakteerd op een open brief waarin de ondertekenaars van linkse tot extreemlinkse signatuur zijn democratisch mandaat aanvechten. Volgens de ondertekenaars van de brief zou Brusselmans immers niet passen in de raad van bestuur omdat het niet zou stroken met de “emancipatorische rol” van een Vlaams cultuurhuis “in een grootstedelijke context”.

Het Vlaams Parlementslid liet deze brief niet aan zijn hart komen, en noemde de ondemocratische houding vooral een blijk van totalitair denken ter linkerzijde van het politieke spectrum.

“veel huizen zitten op de rand van 25 procent eigen inkomsten”

Als lid van de Cultuurcommissie in het Vlaams Parlement en cultuurliefhebber zit hij echter wel op zijn plaats in de raad van bestuur van de KVS. “Ik heb me vanaf de eerste dag op het deeldomein cultuur gegooid”, zegt hij tegen de redactie van De Standaard. “Het amateurtheater heeft altijd in de familie gezeten. Muziek en literatuur heb ik van mijn ouders meegekregen. In mijn studententijd begon ik me voor cultuurbeleid te interesseren. Het viel me op hoeveel overheidsgeld naar de cultuursector ging. Toen het politieke terrein zich met de opkomst van de N-VA verlegde, stelde ik vast dat er vanuit culturele hoek een wel heel eentonige kritiek op die partij kwam.”

“Ik probeer één keer per maand een culturele activiteit bij te wonen. Ik wil weten wat er leeft en wat de noden zijn”, vervolgt Brusselmans. “In sommige deelterreinen zit nog veel vet op de soep. De Vooruit (Kunstencentrum Viernulvier, red.), uit een politieke traditie waar ze me niet van sympathie kunnen verdenken, wordt goed beheerd en heeft veel eigen inkomsten. Maar veel huizen zitten op de rand van 25 procent eigen inkomsten.”

Of de KVS ook dermate aan de subsidiepot zit, wil hij niet meegeven omwille van de vertrouwelijke aard van die informatie. Hij verwijst wel naar oudere jaarrapporten die dit vermoeden bevestigen.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen