5.9 C
Brussel

Brusselmans: Vlaamse Jeugdraad “alle geloofwaardigheid kwijt”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De nieuwe Vlaamse Jeugdraad is “bij voorbaat alle geloofwaardigheid kwijt”, vertelt Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Filip Brusselmans aan V-NIEUWS. Met een opkomst van amper 0,32% ziet hij de Raad opnieuw als “allesbehalve representatief”. VBJ eist nieuwe verkiezingen, ditmaal met een echte campagne.

Op 29 november werd de nieuwe Vlaamse Jeugdraad bekendgemaakt na een bijzonder stille verkiezingscampagne. Het adviesorgaan moet de jeugd inspraak geven in de beleidsvorming van de overheid, maar volgens VBJ-voorzitter Filip Brusselmans is dat bij voorbaat al onmogelijk wegens de lage opkomstcijfers. “Met nog minder stemmen dan vorige keer is de maat écht vol.”

Zo’n 4.700 jongeren tussen de 12 en 30 jaar brachten hun stem uit. Op een totale stemgerechtigde bevolking van 1.459.311 mensen kwam dus 0,32% opdagen bij de digitale verkiezingen van 4 tot 19 november. Bij de vorige editie namen net geen 5.000 jongeren deel. “Met zo een bezwaarlijk laag cijfer kunnen we ze allesbehalve representatief noemen”, vertelt Brusselmans aan V-NIEUWS.

Nieuwe verkiezingen voor Vlaamse Jeugdraad

“Nieuwe verkiezingen zijn de enige optie”, zo klinkt het bij Vlaams Belang Jongeren (VBJ). De jeugdorganisatie belooft aan te dringen op een nieuwe campagne bij minister van Jeugd Benjamin Dalle (cd&v). Het Vlaams Belang waarschuwde al meermaals dat de huidige verkiezingen zouden mislukken. Zo werden de kandidaten nauwelijks bekend gemaakt bij de Vlaamse jeugd en was er op sociale media weinig te bespeuren over de verkiezingen. Brusselmans en zijn partij riepen minister Dalle in het verleden al meermaals op om de campagne bij te sturen. Hier gaf de regering echter geen gehoor aan.

Dat de campagne keer op keer mislukt en zowel bekommernissen als voorstellen tot verbetering vanuit de oppositie en studentenverenigingen genegeerd worden, is opzettelijk volgens Brusselmans. “Het sterkt ons vermoeden dat deze verkiezingen bewust verborgen gehouden worden, om ongewenste resultaten te vermijden”. Ook de pogingen door pers en politiek om deze en vorige “nepverkiezingen” te legitimeren noemt de politicus “absurd”.

Het is niet de eerste keer dat de Vlaamse Jeugdraad in opspraak komt. In 2018 werden verkozen leden uit de Raad gezet omdat ze lid waren van rechtse politieke bewegingen. Ook de keuze voor grotendeels links-progressieve verkiezingsthema’s stootte toen op veel kritiek. Om ideologisch ongewenste kandidaten en thema’s te weren, koos de organisatie ditmaal voor “een onderonsje” met “social justice warriors en linkse organisaties”, besluit Filip Brusselmans. De politicus zal minister Dalle hierover rechtstreeks bevragen in het Parlement met het oog op nieuwe verkiezingen, zo vertelt hij aan V-NIEUWS.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen